Uživat ćete u svakom komadu: Fantastična banana split torta
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 2 jajeta
- 250 g maslaca
- kesica vanilin šećera
- 150 g šećera
- 1 kupovna kora za tortu
- 4 kašike džema od kajsija
- 6-7 banana,
- 2 kašike limunovog soka
- 6 kašika ruma ili soka od narandže
- 100 g čokoladnih mrvica
- 120 ml slatke pavlake
- 5 kašika rastopljene čokolade
Priprema:
Mlijeko, jaja, 30 g omekšalog maslaca, vanilin šećer i šećer umutite na pari da dobijete gušći krem. Sklonite sa vatre i ohladite u frižideru. Koru za torte odrežite prema kalupu i preostali dio isjecite na kocke. Koru premažite džemom, pa odozgo rasporedite kolutove banana debljine 2 centimetra, da stoje uspravno. U rashlađen krem umješajte rum ili sok od narandže i pjenasto umućen maslac. Dodajte isječene kocke kore i čokoladne mrvice. Polovinu krema rasporediti između kolutova banana, a ostatak preko torte. Tortu ostavite da se ohladi dva sata u frižideru, pa je premažite umućenon slatkom pavlakom. Na kraju nanesite rastopljenu čokoladu.
(Recpt objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja", specijalno izdanje, broj 1)