SLATKI ZALOGAJI: Kocke sa kupinama
Poslastica koju će obožavati ljubitelji malina.
Sastojci:
za koru i preliv
šolja i po brašna
tri četvrtine šolje šećera
malo soli
korica pola limuna
tri četvrtine šolje kockica hladnog putera
za fil
dva jajeta
šolja šećera
pola šolje kisele pavlake
šest kašika brašna
malo soli
sok od pola limuna
kašika vanila ekstrakta
tri šolje zamrznutih kupina
Izmješajte brašno, so, šećer i limunovu koricu za koru. Puter isječen na kockice dodajte u suhe sastojke i sve dobro utrljajte rukama da dobijete mrvice. Tri šolje ove smjese ostavite za preliv, a ostatak ravnomjerno rasporedite u kalup i utisnite rukama. Stavite koru u rernu da se peče oko 15 minuta na 170 stepeni.
Za fil izmješajte jaja, šećer, kiselu pavlaku, brašno, so, limunov sok i vanilu, pa sve dobro izmješajte žicom za mućenje da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Na kraju polako umješajte kupine. Fil prelijte preko pečene kore, a po vrhu ravnomjerno rasporedite preostale mrvice i pecite u rerni oko 50 minuta.
Informer