Leopard torta će vas osvojiti na prvu

Deserti
Leopard torta će vas osvojiti na prvu
Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

Sastojci:

Za koru:
 - 8 jaja
  - 8 kašika šećera
 - 8 kašika brašna

Za fil:
 - 7 jaja
 - 250 g šećera u prahu
 - 200 g čokolade
 - 250 g mljevenih oraha
 - 200 g margarina

Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake

 

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanaca sa filom od žumanaca, dodati brašno i polako promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil:

1. Umutiti žumanca sa 125 g šećera u prahu pa kuhati na pari mješajući dok se ne zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i mješati da se otopi.
3. U još toplu smjesu dodati mljevene orahe i promiješati.
4. Margarin pjenasto umutiti pa sjediniti sa ohlađenim filom.
5. Posebno umutiti bjelanca sa preostalim šećerom u prahu pa dodati u pripremljeni fil i promješati varjačom.

Finalni postupak:

1. Pečenu piškotu isjeći na kockice 1×1 cm.
2. Kockice piškote sjediniti sa filom i promješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu mješavinu piškota i fila. Ostaviti u frižideru 24 sata da se stegne.
4. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)

Ne propustite