Predivna pogača, izvanrednog izgleda: Kornet pogača

Hljeb i Peciva
Predivna pogača, izvanrednog izgleda: Kornet pogača
U manju posudu sipati 1dl mlakog mlijeka, dodati kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa dobro izmiješati da ne ostanu grudvice. Ostaviti na toplom da nadođe.

Sastojci

- 600g mekog brašna
 - 1/2 kocke kvasca
 - 2dl jogurta
 - 3dl mlijeka
 - 150g margarina
- 1jaje
 - susam,so
 - 1 kašica šećera

Za fil: 100g sira, 100g feta sira, 80g margarina, 1 jaje

Priprema:

1. U manju posudu sipati 1dl mlakog mlijeka, dodati kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa dobro izmiješati da ne ostanu grudvice. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu za miješanje sipati polovinu brašna,a zatim dodati nadošao kvasac, preostalo mlijeko,jogurt i malo soli po ukusu te promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.Umjeseno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto podijeliti na 8 jufki. Svaku jufku istanjiti oklagijom pa urolovati i saviti ukrug da se dobije izgled puža. Pužiće istanjiti oklagijom i premazati sa malo margarina. Isti postupak ponoviti i sa ostalim jufkima, a potom premazano tijesto naslagati jedno na drugo i ostaviti da odmori.
4. Kada se tijesto odmori, istanjiti ga oklagijom i podijeliti na trouglove.
5. Posebno priremiti fil: umutiti margarin, jaje, feta i švapski sir.
6. Na trouglove od tijesta nanijeti malo fila i urolovati u kifle. Kifle presjeci napola.
7. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju poslagati u krug polovine kifli. Preliti ih preostalim otopljenim margarinom, premaziti umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti da nadođe pa peći u zagrijanoj rerni na 200C dok ne porumeni.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)

Ne propustite