Recept za mekane i mirisne slane kiflice: Da li im možete odoljeti?
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica soli
- 200 ml ulja
- brašno
Priprema:
1. U mlako mlijeko razmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
2. Zatim dodati sve ostale sastojke osim brašna i umutiti miskerom. Na kraju postepeno dodavati brašno i zamijesiti glatko tijesto.
3. Napraviti 6-8 loptica i ostaviti da nadolaze sat vremena. Nakon toga razvaljati lopticu po lopticu u krug i prerezati na 8 dijelova, te oblikovati kiflice ili po želji neki drugi oblik (npr. pletenicu)
4. Po želji kiflice filovati sirom.
5. U pleh staviti papir za pečenje i poredati kiflice, a zatim ostaviti da nadolaze sat vremena ili manje. Nakon toga premazati umućenim žumancem, posuti susamom i na svaku staviti malo margarina.
6. Peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.
(Recept objavljen u časopisu "Pošalji recept" broj 62)