Rapsodija ukusa: Lagana voćna torta koja vas neće ostaviti ravnodušnima

Deserti
Rapsodija ukusa: Lagana voćna torta koja vas neće ostaviti ravnodušnima
Lagana voćna torta.

Sastojci: 

- 8 jaja 
- 8 kašika šećera 
- 4 kašike brašna 
- 4 kašike mljevenih lješnjaka ili oraha 
- 1 kašika praška za pecivo 
- 200 g šećera u prahu 
- 250 g margarina 
- 2 kesice pudinga od vanilije 
- 1 l mlijeka 
- 4 kašike šećera za puding
- 2 kesice šlag pjene 
- 3 banane 
- 3 kivija 
- 500 g narandži 
- 3 kašike džema 

Priprema: 

1. Najprije skuhati puding prema uputsvu sa kesice i ostaviti da se poptuno ohladi. Najbolje je puding napraviti dan ranije i ostaviti da stoji u frižideru i potpuno se stegne. 
2. Za koru umutiti 8 bjelanaca sa 8 kašika šećera. Dodati 8 žumanaca, 4 kašike brašna, 4 kašike lješnjaka i prašak za pecivo. Peći u podmazanom plehu u prethodno zagrijanoj rerni, dok ne porumeni. 
3. Za fil umutiti 250 g maragarina sa 200 g šećera u prahu, pa polako dodavati kašiku po kašiku pudinga i neprestano mutiti mikserom dok se masa skroz ne izjednači. 
4. Sve voće isjeći na tanke kolutiće. 
5. Koru pomoću kuhinjskog konca presjeći poprečno na dva jednaka dijela kako bi se dobile dvije kore, pa obje kore premazati džemom po izboru.
6. Zatim poredati voće tako da pokrije cijelu koru, pa nanijeti polovinu fila. Preko fila ponovo staviti koru, džem, voće i fil. 
8. Umutiti šlag pjene prema uputstvu s kesice, premazati zatim cijelu tortu i dekorisati je kriškama voća. 

(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači" , broj 24) 

Ne propustite