Mirisni mafini sa bananom su idealna poslastica
Sastojci:
- 250 g brašna
- na vrh noža soli
- 1, 5 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 100 g čokolade
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- 0,8 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 2 veće banane
Za preliv:
- 50 g meda
- 1, 5 kašičica cimeta
Priprema:
Brašno pomiješati sa solju, praškom za pecivo i sodom bikarbonom, te dodati sitno isjeckanu ili narendanu čokoladu. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, umiješati ulje, mlijeko i prethodno izgnječene banane, pa sjediniti sa brašnom. Udubljenja modlica premazati maslacem ili margarinom (ili u svaku staviti po jednu papirnu korpicu), pa ih do dvije trećine napuniti smjesom i peći u zagrijanoj pećnici, na 180 stepeni, oko 20 minuta. Ostaviti mafine da odstoje nekoliko minuta, pa premazati ih mješavinom meda i cimeta.
(Recept objavljen u časopisu "Čarobni Lonac" Kuhajmo zajedno, broj 131)