Fantastična torta sa čokoladnim bananicama

Deserti
Fantastična torta sa čokoladnim bananicama
Umutiti 12 bjelanaca sa 12 kašika šećera u čvrst snijeg, pa dodati brašno, mljevene orahe i promješati varjačom. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa sipati pripremljenu masu i staviti da se peče na 200°C, oko 20 minuta.

Sastojci:

Za koru:

– 12 bjelanaca
– 12 kašika šećera
– 12 kašika mljevenih oraha
– 2 kašike brašna

Za fil:

– 12 žumanaca
– 6 dl mlijeka
– 250 g putera
– 2 kesice pudinga od vanilije
– 250 g šećera u prahu
– 200 g napolitanki
– 10 čokoladnih bananica
– 2,5 dl mlijeka
– 100 g čokolade
– 2 krem šlaga od čokolade

Priprema:

Kora:

1. Umutiti 12 bjelanaca sa 12 kašika šećera u čvrst snijeg, pa dodati brašno, mljevene orahe i promješati varjačom. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa sipati pripremljenu masu i staviti da se peče na 200°C, oko 20 minuta.

Fil:

1. Veću količinu pripremljenog mlijeka staviti da se kuha, a posebno sa ostatkom mlijeka sjediniti žumanca i prašak za puding. Kada mlijeko provri umiješati sjedinjena žumanca i prašak za puding pa kuhati, miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.

2. Mikserom mutiti puter i šećer u prahu pa sjediniti sa ohlađenim filom. U polovinu fila dodati izlomljene napolitanke, a u drugu polovinu isjeckane čokoladne bananice.

Finalni postupak:

1. Koru preseći napola, preko prve kore nanijeti fil sa čokoladnim bananicama, preko njega namazati fil sa napolitankama i preklopiti drugom korom. Otopiti čokoladu pa preliti preko torte. Mikserom umutiti mlijeko i prašak za šlag krem od čokolade, pa dekorisati cijelu tortu.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 3.)

Ne propustite