Ukusne i mekane mliječne pogačice

Hljeb i Peciva
Ukusne i mekane mliječne pogačice
U dubok sud izdrobimo kvasac. Dodamo prethodno zagrijano mlijeko, u koje smo dodali pavlaku

Sastojci:

- 1 kg brašna, 500 g mladog kajmaka, 2 kašike rastopljene masti, 250 ml neutralne pavlake, 1 svjež kvasac, 200 ml mlijeka, ulje, so i mljeveni crni biber.

 

Pripremanje:

U dubok sud izdrobimo kvasac. Dodamo prethodno zagrijano mlijeko,  u koje smo dodali pavlaku. Dodamo kajmak i brašno. Sjedinimo sastojke i nastavimo da tijesto mijesimo rukom na nabrašnjenoj površini. Razvučemo koru debljine 1 cm, premažemo mašću, preklopimo koru 4 puta i ostavimo da naraste.
Ponovo razvučemo koru na nabrašnjenoj površini. Kalupom vadimo pogačice i redamo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni C.
Poslužite sa kiselom pavlakom.

 

(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 17)

Ne propustite