Jednostavna, kremasta i ukusna: Krempita sa višnjama
Sastojci:
– 1 pakovanje zamrznutog lisnatog tijesta
– 500 ml mlijeka
– 1 kesica pudinga od jagode
– 3 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 500 gr višnji
– 2 kesice šlaga
– 200 ml mlijeka
Priprema:
1. Na nabrašnjenoj površini razvučemo prvo parče lisnatog tijesta. Stavimo u tepsiju i izbockamo na više mjesta. Ponovimo postupak i sa drugim parčetom, koje stavimo na drugu tepsiju. Pečemo 10 minuta na 200°C.
2. Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sa 300 ml mlijeka dodamo šećer i vanilin šećer. U preostalih 200 ml mlijeka dodamo prašak za puding. Razmekšali puding dodamo u uzavrelo mlijeko, uz neprekidno miješanje. Kada puding dobije potrebnu gustinu , sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
3. Mikserom mutimo 200 ml mlijeka i prašak za šlag. Dodamo ohlađen puding i sjedinimo sastojke. Ispečenim korama isječemo krajeve i isječemo na pola. Na prvu lentu lisnatog tijesta nanesemo fil, a potom višnje. Stavimo drugi lisnato tijesto filujemo i poredamo višnje.
4. Ponovimo postupak za ostale dvije lente i premažemo preostalim filom. Isječemo krempite na kocke i stavimo na tacnu na serviranje. Poprskamo izdrobljenim parčićima lisnatog tijesta i šećerom u prahu.
(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 17)