Indijaneri: Kolač koji ćete s veseljem praviti
Sastojci:
– 10 jaja
Za koru:
– 4 kašike šećera
– 3 kašike brašna
– 50 g čokolade
Za fil:
– 320 g šecćera
Za čokoladni preliv:
– 150 g čokolade
– 4 kašike mlijeka
– 50 g margarina
– 4 kocke šećera
Priprema:
1. Priprema za koru. Mikserom mutiti 4 jaja i 4 kašike šećera. Dodati brašno, izrendati 50 g čokoladei sjediniti sastojke. Testo presuti u tepsiju obloženom papirom. Peći 15 minuta na 180° C.
2. Fil: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanca. Bjelanca mutiti mikserom i dodati 100 g šećera. Skuhati šerbet od 150 ml vode i 220 g šećera, pa u tankom mlazu dodati u sud sa izmućenim bjelancima.
3. Isjeći koru na pola i prvi premazati šlagom. Staviti drugu polovinu pa i nju prefilovati šlagom.
4. Pripremati čokoladni preliv. U šerpi na šporetu sa 4 kašike mlijeka dodati 50 g margarina i 4 kocke šećera. Dodati 150 g čokolade.
5. Kolač isjeći na kocke, servirati na činiju i dekorisati čokoladnim prelivom.
(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 17)