SLATKO I KISELO! Čokoladna fantazija sa višnjama!
Kombinacija čokolade i višanja je uvijek dobitna.
Sastojci:
- 12 jaja
- 300 g šećera
- 400 g čokolade
- 250 g maslaca
- 400 g mljevenih oraha
- 200 g smrznutih višanja
- 100 g mliječne čokolade
- malo džema od višanja
Priprema:
Umutiti pjenasto žumanca sa polovinom šećera. Dodati rastopljenu čokoladu, umućen maslac i orahe. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg sa preostalim šećerom, pa pažljivo umiješati u smjesu sa žumancima.
Polovinu dobijene smjese sipati u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta. Pečenu koru ohladiti i premazati džemom od višanja. U drugu polovinu fila dodati zamrznute (očišćene) višnje, pa sve nanijeti na koru.
Po želji ukrasiti šlagom ili glazurom.
Tortu držati u zamrzivaču i izvaditi je malo prije služenja, pa odozgo nanijeti krupno rendanu mliječnu čokoladu.
alo.rs