Oduševit će vas: Napravite Ambasador rolat!
Sastojci:
Za koru:
– 8 jaja
– 8 kašika šećera
– 12 kašika mljevenih oraha
– 1 kašika kakaa
– 1 kašika brašna
Za prvi fil:
– 375 gr margarina
– 250 gr šećra u prahu
– 2 jaja
Za drugi fil:
– 500 ml mlijeka
– 5 kašika brašna
– 5 kašika šećera
– 2 jaja
Za treći fil:
– 300 gr mljevenog plazma keksa
– 300 ml soka od narandže
– 150 gr čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
– 200 ml mlijeka
– 2 kesice šlaga
Priprema:
1. Pripremamo koru: Mikserom mutimo jaja i dodamo šećer. Kada se rastopi dodamo brašno, mljevene orahe i kakao. Sjedinimo sastojke kašikom. Tijesto prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 180.
2. Pripremamo drugi fil. U šerpu na šporetu sa 300 ml mlijeka dodamo 5 kašika šećera. U preostalo mlijeko dodamo 5 kašika brašna i dva žumanca. Ovu mješavinu dodamo u uzavrelo mlijeko, uz neprekidno miješanje. Kada krem dobije potrebnu gustinu. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
3. Pripremamo prvi fil. Mikserom mutimo 2 žumanca i margarin.
4. Pripremamo treći fil. Na pari rastopimo čokoladu. U dublji sud stavimo plazma keks i prelijemo sokom od narandže. Dodamo rastopljenu čokoladu i sjedinimo sastojke. U ohlađen drugi fil dodamo pola prvog fila i sjedinimo mikserom. Koru premažemo žutim filom i na jedan kraj nanesemo kafeni fil. Pomoću papira filovanu koru uvijemo u rolat ostavimo da se ohladi i stegne.
5. Mikserom mutimo mlijeko i prašak za šlag. Rolat isječemo na kosu parčad, a šlagom napunimo špric. Redamo parčad rolata na tacnu za serviranje i ukrasimo šlagom. Pospemo rendanom čokoladom.
(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 17.)