Bosanska pogača je najukusnija dok je topla

Hljeb i Peciva
Bosanska pogača je najukusnija dok je topla
Prašak za pecivo ili sodu izmiješajte s brašnom, a potom zamijesite tijesto sa kiselim mlijekom i mlakom vodom.

Potrebno je:

1 kg brašna, 1 čaša kiselog mlijeka, praška za pecivo ili soda bikarbona, so, voda, ulje.

 

Način pripreme:

1. Prašak za pecivo ili sodu izmiješajte s brašnom, a potom zamijesite tijesto sa kiselim mlijekom i mlakom vodom.

2. Tijesto stavite na dasku posutu tankim slojem brašna i nastavite mijesiti i premazivati uljem.

3. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta.

4. Na kraju tijesto oblikujte, stavite u podmazanu tepsiju i pecite.

 

Savjet: Pogača je najukusnija dok je topla. Obično se servira sa kajmakom i sirom. Nikada je ne režite nožem, nego je lomite rukom. Pogača se tako lista i odličnog je okusa.

 

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 28.)

Ne propustite