Bosanska pogača je najukusnija dok je topla
Prašak za pecivo ili sodu izmiješajte s brašnom, a potom zamijesite tijesto sa kiselim mlijekom i mlakom vodom.
Potrebno je:
1 kg brašna, 1 čaša kiselog mlijeka, praška za pecivo ili soda bikarbona, so, voda, ulje.
Način pripreme:
1. Prašak za pecivo ili sodu izmiješajte s brašnom, a potom zamijesite tijesto sa kiselim mlijekom i mlakom vodom.
2. Tijesto stavite na dasku posutu tankim slojem brašna i nastavite mijesiti i premazivati uljem.
3. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta.
4. Na kraju tijesto oblikujte, stavite u podmazanu tepsiju i pecite.
Savjet: Pogača je najukusnija dok je topla. Obično se servira sa kajmakom i sirom. Nikada je ne režite nožem, nego je lomite rukom. Pogača se tako lista i odličnog je okusa.
(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 28.)