Trostruki užitak: Recept čista desetka
Sastojci
Za koru:
– 6 jaja
– 200 g šećera
– 2 kašike brašna
– 150 g mljevenih oraha
– 2 kašike prezle
– 2 dl mlijeka
Za fil:
– 8 dl mlijeka
– 2 žumancete
– 2 pudinga od vanilije
– 250 g putera
– 200 g šećera
– 200 g čokolade za kuhanje
– 10 komada keksa (petit beurre)
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati žumanca muteći sve vrijeme, na kraju umiješati brašno, mljevene orahe i prezlu, pa polako promiješati varjačom.
2.P apirom za pečenje prekriti dno pravougaone tepsije, pa sipati pripremljenu masu i peći dok ne porumeni.
3.Pečenu koru preliti mlijekom i ostaviti da upije.
Fil:
1. U dubljoj šerpi kuhati 6 dl mleka.
2. Žumanca, puding od vanilije i šećer umutiti sa 1 dl mlijeka.
3. Sipati u ključalo mlijeko pripremljenu masu, pa kuhati mješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, pa umiješati puter i podijeliti na dva dijela.
4. I jednu polovinu fila sipati 100 g otopljene čokolade za kuhanje, a drugu polovinu ostaviti da bude žuta.
Finalni postupak:
1. Preko natopljene kore nanijeti žuti fil, zatim poslagati red keksa prethodno natopljenog u mlijeko, pa preko keksa sipati braon fil.
2. Preko braon fila izrendati 100 g čokolade za kuhanje na sitne rende.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 5)