Torta fortuna: Slastica koja će vas naprosto zavesti

Deserti
Torta fortuna: Slastica koja će vas naprosto zavesti
U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti sve vrijeme. Dodati i žumance i umutiti mikserom.

Sastojci:

Za kore:
– 15 bjelanaca
– 3 žumanceta
– 15 kašika šećera
– 25 kašike mljevenih oraha
– 15 kašika mljevenog keksa
– 3 dl soka od kajsija

Za fil:

– 12 žumanaca
– 12 kašika šećera
– 5 kašika gustina
– 5 dl soka od kajsija
– 250 g putera
– 5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti sve vrijeme. Dodati i žumance i umutiti mikserom.
2. U pripremljenu smjesu dodati 8 kašika mljevenih oraha i 5 kašika mljevenog keksa, pa polako promiješati varjačom.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
4. Na isti način od preostale smjese ispeći još dvije kore.
5. Pečene ohlađene kore poprskati sokom od kajsija.

Fil:

1. Umutiti žumanca, šećer, gustin i sok od kajsija pa kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve dok se ne zgusne.
2. U ohlađenu masu dodati puter i umutiti mikserom.
3.Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom pripremljenog fila, nanijeti trećinu šlaga od slatke pavlake i prekriti drugom korom.
2. Isti postupak ponoviti još jednom kako bi se potrošio pripremljeni materijal. Dekorisati preostalom trećinom slatke pavlake.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20.)

Ne propustite