Oh là là: Slani kroasani sa jogurtom kao super ukusan doručak

Hljeb i Peciva
Oh là là: Slani kroasani sa jogurtom kao super ukusan doručak
U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, šećer i mlijeko, pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne nadođe.

Sastojci:

- 2,5 dl jogurta
- 3 dl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 žumanceta
- 1 dl ulja
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 200 g margarina
- 250 g švapskog sira
- 200 g praške šunke
- 30 susama

 

Pripremanje:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, šećer i mlijeko, pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne nadođe.
2. U većoj posudi pomiješati jogurt i ulje, dodati kvasac, posoliti po ukusu te polako dodavati brašno mjeseći sve vrijeme. Kada tijesto počne da se odvaja od ruku, izvaditi ga iz posude, te oblikovati 9 malih jufki, prekriti ih krpom i ostaviti da odstoje.
3. Svaku jufku oklagijom razvući u krug prečnika 30 cm, sve premazati margarinom, sem posljednje, pa naslagati jednu na drugu i ostaviti da odstoje oko 20 minuta.
4. Odstojalo tijesto oklagijom razvući što tanje, u krug prečnika 70 cm, te isjeći na 4 dijela u obliku krsta, a svaku četvrtinu podijeliti na 8 dijelova.
5. Prašku šunku isjeći na kockice, pa sjediniti sa švapskim sirom. Po kašičiču pripremljene mase staviti na svaki trougao od tijesta i zaviti.
6. Oblikovane kroasane poslagati u nauljen, brašnom posut pleh, pa premazati žumancetom i posuti susamom.
7. Pripremljene kroasane ostaviti da odstoje 60 minuta, a zatim ih staviti da se peku u zagrijanu rernu na 170 °C dok ne porumene.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 6)

Ne propustite