Za sve ljubitelje sladoleda i jagoda: Ovaj kolač ne može biti savršeniji
Ice cream cake
Sastojci:
- 2 kesice šlag pjene
- 250 svježih jagoda
- 2 jajeta
- 1 krem sir
- Šećer
- Mljeveni keks
- 1 kesica preliva za torte od jagoda
Priprema:
- Šlag pjene umutiti prema uputstvu sa kesice.
- Umutiti žumanca sa šećerom, dodati krem sir i dobro izmiješati kašikom.
- Bjelanca umutiti u čvrst snijeg.
- Jegode pošećeriti i ustiniti u blenderu.
- U zdjelu sa šlag pjenom dodati žumanca, promiješati, zatim dodati snijeg od bjelanaca i opet dobro promiješati.
- Polako kašikom sve sjediniti i izliti u kalup za torte koji je prehodno obilnije posut mljevenim keksom.
- Jagode kašikom rasporediti po smjesi i staviti u zamrzivač da se stegne.
- Kad se torta zaledi, rezati je na kriške, ukrasiti svježim jagodama, preliti crvenim desertnim prelivom i poslužiti.
(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 21)