Niskokalorična, ukusna i jednostavna: Torta od jabuka koja će vas oduševiti

Deserti
Niskokalorična, ukusna i  jednostavna: Torta od jabuka koja će vas oduševiti
Torta sa jabukama

Sastojci:

Za kompot:

- 80 g šećera

- 200 ml vode

- sok i korica jedne narandže

- 1/2 kašičice cimeta

- 2 kesice vanilin šećera

- prstohvat soli

- 800 g očišćenih jabuka

Za kore:

- 200 g maslaca

- 150 g šećera

- 4 jajeta

- 2 kesice vanilin šećera

- 200 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- prstohvat soli

Piprema:

1. Za kompot od jabuka kuhati vodu sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i soli. Kad provri, dodati oguljene i od košpica očišćene na kockice narezane jabuke i sok od narandže.

2. Dobro promiješati te staviti da se kuha oko 5 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se kompot do kraja ohladi.

3. Ohlađene jabuke dobro ocijediti

4. Za tijesto umutiti jaja sa šećerom, vanilin - šećerom, soli i narandžinom koricom. U smjesu doadti izrađeni maslac i na kraju dodati brašno s praškom za pecivo.

5. Pola smjese uliti u podmazan i brašnom posut okrugli lim, poslagati ocijeđene jabuke, malo ih pritisnuti te zaliti ostalom smjesom za kore.

6. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.

 

(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 21) 

Ne propustite