Niskokalorična, ukusna i jednostavna: Torta od jabuka koja će vas oduševiti
Sastojci:
Za kompot:
- 80 g šećera
- 200 ml vode
- sok i korica jedne narandže
- 1/2 kašičice cimeta
- 2 kesice vanilin šećera
- prstohvat soli
- 800 g očišćenih jabuka
Za kore:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 4 jajeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
Piprema:
1. Za kompot od jabuka kuhati vodu sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i soli. Kad provri, dodati oguljene i od košpica očišćene na kockice narezane jabuke i sok od narandže.
2. Dobro promiješati te staviti da se kuha oko 5 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se kompot do kraja ohladi.
3. Ohlađene jabuke dobro ocijediti
4. Za tijesto umutiti jaja sa šećerom, vanilin - šećerom, soli i narandžinom koricom. U smjesu doadti izrađeni maslac i na kraju dodati brašno s praškom za pecivo.
5. Pola smjese uliti u podmazan i brašnom posut okrugli lim, poslagati ocijeđene jabuke, malo ih pritisnuti te zaliti ostalom smjesom za kore.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.
(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 21)