Čokoladna rapsodija: Čokoladni sladoled rolat će oduševiti vaše nepce
Sastojci:
- 115 g brašna
- 4 jaja
- 115 g šećera u prahu
- 3 kašike kakaa
- 600 ml sladoleda od čokolade
- rendana čokolada za dekoraciju
Pripremanje:
Namazati puterom tepsiju za rolat velične 38 x 25 cm u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Poprašiti sa malo brašna. Razbiti jaja u posudu, pomiješati sa šećerom u prahu i kuhati na pari 10 do 15 minuta. Skloniti sa pare i miješati još 10ak minuta dok se ne prohladi. U to dodati brašno i kakao, te lagano sjediniti. Zagrijati rernu na 190 stepeni. Rasporediti smjesu po tepsiji i peći u prethodno zagrijanoj rerni oko 15-ak minuta.
Isjeći papir veličine tepsije i posuti ga šećerom u prahu. Kad je kora gotova,izvaditi je na prethodno pripremljen papir. Urolati zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.
Izvaditi sladoled iz zamrzivača i ostaviti ga u frižider oko 20 minuta. U međuvremenu odrolati koru. Namazati sladoled preko kore i ponovo urolati, al' ovaj put bez papira. Staviti u zamrzivač. Izvaditi iz zamrzivača oko 20 minuta prije služenja i posuti odozgo šećerom u prahu i rendanom čokoladom.
(Recept objavljen u časopisu Rolati posebno izdanje Savremene Žene, br. 23)