Toblerone šnite će probuditi i uzbuditi sva vaša čula

Deserti
Toblerone šnite će probuditi i uzbuditi sva vaša čula
Petit keks i amaretti keks stavite u vrećicu za zamrzivač i izdrobite.

Za koru je potrebno:

- 100 g petit keksa
- 100 g amaretti keksića
- 60 g otopljenog maslaca
- 50 g krupno mljevenih (drobljenih) oraha
- 40 g maslaca
- 20 g šećera
- 40 g meda

Za fil:

- 150 g tamne čokolade
- 75 ml slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
- 75 ml vrhnja

 

Način pripreme:

1. Petit keks i amaretti keks stavite u vrećicu za zamrzivač i izdrobite.
2. Zagrijte 40 g maslaca i kada se počne topiti dodajte šećer.
3. Kada se šećer otopi dodajte i brzo umješajte orahe koje ste prethodno grubo samljeli.
4. Sklonite s vatre i brzo umiješati med, pa čuvajte iznad posude sa toplom vodom.
5. Rastopite 60 g maslaca i dodajte ga u izdrobljeni keks. Smjesi dodajte karamel-bademe i umiješajte.
6. Napravite kompaktnu smjesu (po potrebi dodajte malo mlijeka ili još samljevenog keksa) i utisnite je u kalup za pite.
7. Ohladite u frižideru da se kora stisne oko 30-40 minuta.
8. Priprema fila: Zagrijte 75 ml vrhnja i dodajte lomljenu tamnu čokoladu, pa je otopite uz miješanje.
9. Izlijte tamnu smjenu na koru.
10. Zagrijte preostalo vrhnje, dodajte lomljenu bijelu čokoladu i uz miješanje je otopite.
11. Prelijte preko tamne čokolade i umiješajte da dobije mramorni uzorak.
12. Kolač hladite u frižideru 2-3 sata.

 

(Recept objavljen u časopisu: Vaša kuharica, broj 15.)

Ne propustite