Maslena pogača: Može se jesti sama ili kao prilog

Hljeb i Peciva
Maslena pogača: Može se jesti sama ili kao prilog
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite da naraste.

Potrebno je: 

- 1 čaša kiselog mlijeka, 1 dl mlade vode, 20 g kvasca, 2 kašike šećera, 3 jaja, 2 žumanca, 700 g brašna, 250 g maslaca, so.

 

Način pripreme:

1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite da naraste.
2. Naraslo tijesto podijelite na osam dijelova i svaki promijesite.
3. Svaki dio razvaljajte valjkom u krug, premažite razmućenim maslacom i složite jedan na drugi.
4. Složeno tijesto prerežite na osam jednakih trokutova i svaki dio savijte u kiflu.
5. U posudu od sedam litara složite kifle u krug jednu do druge i ostavite da stoje dva sata.
6. Zatim pogaču premažite umućenim bjelanjkom i stavite u rernu na 45 minuta na 200 stepeni.

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 18)

Ne propustite