Poslastica koja će vas očarati: Torta od sira i jogurta sa jagodama
Sastojci za koru:
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera
- 2 kašike brašna
Za 1. fil:
- 300 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 puding sa ukusom vanilije
Za 2. fil:
- 2 kesice želatina
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 3 dl jogurta
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- sok i rendana kora od jednog limuna
- 3 dl slatke pavlake
- 250 g jagoda + za ukrašavanje
Priprema:
Ulupati čvrstu pjenu od bjelanaca, postepeno dodavati šećer, pa pažljivo umiješati umućena žumanca i brašno. Masu sipati u podmazan okrugli kalup za tortu i peći, na 200 stepeni, oko 10 minuta.
Za 1. fil:
Jagode očistiti, posuti šećerom, pa propasirati. Dobijenu smjesu prokuhati i zgusnuti sa pudingom. Odmah sipati na ohlađeno tijesto i ostaviti da se puding stegne.
Za 2. fil:
Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri. Pomiješati sir sa jogurtom i šećerom. Želatin preliti limunovim sokom i otopiti, te umiješati krem od sira zajedno sa korom od limuna, pa staviti u frižider na 10 minuta. Od slatke pavlake ulupati šlag, pa sjediniti sa kremom od sira. Polovinu fila sipati na puding, prekriti očišćenim, osušenim i isječenim jagodama, pa sipati drugu polovinu fila. Tortu staviti u frižider da odstoji 4 sata, pa ukrasiti jagodama, te isjeći na kocke.
(Recept objavljen u časopisu "Čarobni lonac" Kuhajmo zajedno, broj 131)