Poslastica koja će vas očarati: Torta od sira i jogurta sa jagodama

Deserti
Poslastica koja će vas očarati: Torta od sira i jogurta sa jagodama
Torta od sira i jogurta sa jagodama

Sastojci za koru:

- 2 jajeta

- 2 kašike šećera

- 2 kašike brašna

Za 1. fil:

- 300 g jagoda

- 50 g šećera

- 1 puding sa ukusom vanilije

Za 2. fil:

- 2 kesice želatina

- 250 g svježeg kravljeg sira

- 3 dl jogurta

- 100 g šećera

- 1 kesica vanilin šećera

- sok i rendana kora od jednog limuna

- 3 dl slatke pavlake

- 250 g jagoda + za ukrašavanje

Priprema:

Ulupati čvrstu pjenu od bjelanaca, postepeno dodavati šećer, pa pažljivo umiješati umućena žumanca i brašno. Masu sipati u podmazan okrugli kalup za tortu i peći, na 200 stepeni, oko 10 minuta.

Za 1. fil:

Jagode očistiti, posuti šećerom, pa propasirati. Dobijenu smjesu prokuhati i zgusnuti sa pudingom. Odmah sipati na ohlađeno tijesto i ostaviti da se puding stegne.

Za 2. fil:

Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri. Pomiješati sir sa jogurtom i šećerom. Želatin preliti limunovim sokom i otopiti, te umiješati krem od sira zajedno sa korom od limuna, pa staviti u frižider na 10 minuta. Od slatke pavlake ulupati šlag, pa sjediniti sa kremom od sira. Polovinu fila sipati na puding, prekriti očišćenim, osušenim i isječenim jagodama, pa sipati drugu polovinu fila. Tortu staviti u frižider da odstoji 4 sata, pa ukrasiti jagodama, te isjeći na kocke.

(Recept objavljen u časopisu "Čarobni lonac" Kuhajmo zajedno, broj 131) 

Ne propustite