Za sve ljubitelje čokolade: Čokoladni rolat bez pečenja

Deserti
Za sve ljubitelje čokolade: Čokoladni rolat bez pečenja
Čokoladni rolat

Potrebno za fil:

- 200 g maslaca

- 100 g šećera u prahu

- 100 g crne čokolade

 

Potrebno za koru:

- 250 g šećera

- 10 kašika vode

- 50 g čokolade

- 300 g mljevenog keksa

- 200 g mljevenih oraha

Priprema fila: 

Maslac umutiti pjenasto sa šećerom u prahu. Dodati čokoladu otopljenu na pari i sve dobro izmiješati.

Priprema kore:

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati čokoladu, pa kad se otopi umiješati keks i orahe. Ostaviti 2-3 minute da se prohladi, a zatim smjesu rastanjiti oklagijom između dvije providne folije u obliku pravougaonika. Koru nafilovati pripremljenim filom, urolati, umotati rolat u providnu foliju i držati u frižideru do služenja. Ako više volite tanje rolate, smjesu prepoloviti na dva manja – tanja rolata.

(Recept objavljen u časopisu „Njam – njam“, Super kuhar; Broj 52) 

Ne propustite