Za sve ljubitelje čokolade: Čokoladni rolat bez pečenja
Čokoladni rolat
Potrebno za fil:
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 100 g crne čokolade
Potrebno za koru:
- 250 g šećera
- 10 kašika vode
- 50 g čokolade
- 300 g mljevenog keksa
- 200 g mljevenih oraha
Priprema fila:
Maslac umutiti pjenasto sa šećerom u prahu. Dodati čokoladu otopljenu na pari i sve dobro izmiješati.
Priprema kore:
Ušpinovati šećer sa vodom, dodati čokoladu, pa kad se otopi umiješati keks i orahe. Ostaviti 2-3 minute da se prohladi, a zatim smjesu rastanjiti oklagijom između dvije providne folije u obliku pravougaonika. Koru nafilovati pripremljenim filom, urolati, umotati rolat u providnu foliju i držati u frižideru do služenja. Ako više volite tanje rolate, smjesu prepoloviti na dva manja – tanja rolata.
(Recept objavljen u časopisu „Njam – njam“, Super kuhar; Broj 52)