Brža i bolja poslastica od ove ne postoji: Čokoladni mus koji će oduševiti sva vaša čula
Sastojci:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 žumanceta
- 100 g šećera
- 8 dl slatke pavlake
- 150 g isjeckanih lješnjaka
- 4 banane
Priprema:
1. Žumanca pomješati sa šećerom i 100 g čokolade izlomljene na kocke, pa kuhati na pari miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Ostatak čokolade otopiti na pari i ostaviti sa strane, banane isjeći na kolutove.
2. Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst krem, pa postepeno dodavati masu od čokolade i žumanca muteći sve vrijeme.
3. U čašu za serviranje staviti malo fila, prekriti redom banana, posuti lješnjacima, pa preliti sa malo otopljene čokolade. Postupak ponoviti još jednom da bi se popunila čaša. Na isti način iskoristiti preostali materijal da bi se popunille još 3 čaše.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 5.)