Ljubitelji kafe će obožavati ovu tortu

Deserti
Ljubitelji kafe će obožavati ovu tortu
Torta sa kafom.

Za tijesto: 

- 10 jaja 
- 150 g šećera
- kašika fino mljevene kafe 
- 125 g mljevenih oraha 
- 5 kašika brašna 
- kora od jednog limuna 
- kašičica svježeg soka od limuna 

Za fil: 

- 6 jaja 
- 175 g šećera 
- pola šolje jake crne kafe 
- 225 g maslaca 

Za dekoraciju: 

- kašičica šećera 
- četvrt kašičice instant kafe 

Priprema: 

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Podmažite i pobrašnite ili obložite pek - papirom tri okrugle tepsije prečnika 23 cm. U posebnu posudu prosijte brašno, pa ga izmještajte sa orasima, kafom i korom od limuna. Pjenasto umutite žumanca i polovinu šećera, a bjelanca čvrsto ulupajte sa sokom od limuna. Sipajte kašiku po kašiku preostalog šećera u bjelanca i umuitite mikserom čvrst snijeg.  U žumanca prvo dodajte trećinu snijega od bjelanaca i varjačom pažljivo izmješajte. Smjesu sastavite sa ostatkom snijega od bjelanaca uz lagano mješanje. Preko cijele smjese pospite tanak sloj mješavine s mljevenim orasima, pa pažljivo izmješajte da snijeg što manje spadne. Ponavljajte dok ne potrošite smjesu s orasima. Raspodijelite tijesto u pripremljene tepsije. Smanjite temperaturu na 180 stepeni pa svaku koru pecite na oko 25 minuta. Ostavite pečene kore pet minuta u tepsijama, pa ih izvadite. Umutite mikserom jaja i šećer. U to sipajte kafu i izmutite. Kuhajte na pari dok se krem ne počne zgušnjavati, pa ga prohladite u sudu s hladnom vodom. Zatim sastavite s pjenasto umućenim maslacem. Sačuvajte pola šolje fila za ukrašavanje, pa ostatkom nafilujte i premažite cijelu tortu. Za dekoraciju pomješajte šećer i instant kafu, pa tome dodajte nekoliko kapi vode. Mutite i dodajte još vode i ostatak fila, dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte je u špric i koristite dodatke s vrhom u obliku zvjezdice i kruga, pa dekorišite tortu. 

(Recept objavljen u časopisu  "Ekstra kuhinja"; Blic žena,  Specijalno izdanje, broj 1) 

Ne propustite