Lagana i osvježavajuća torta od malina u kojoj će uživati sva vaša čula
Za kore:
- 15 bjelanaca
- 15 kašika šećera
- 6 kapi sirćeta
- 6 kašika brašna
Za prvi fil:
- 600 g zamrznutih malina
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 100 g gustina
Za drugi fil:
- 15 žumanaca
- 300 g šećera
- 250 g margarina
Za ukrašavanje:
- 150 g čokolade
- pola kašike maslaca
- 2-3 kašike mlijeka
- maline
- šećer u prahu
Priprema:
Dobro ulupajte bjelanca sa šećerom, dodajte sirće i brašno. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki dio pecite u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu. Pecite ih po 15 minuta na 180 stepeni. Za prvi fil prokuhajte vodu sa šećerom, pa dok je vrelo, umješajte razmućeni gustin i na kraju dodajte maline. Kada se fil ohladi, namažite sve tri kore. Žuti fil skuhajte od žumanaca i šećera, a kada se ohladi umješajte margarin i tim filom namažite dvije kore. Gornju koru premažite prvim filom, pa cijelu prelijte glazurom od rastopljene čokolade, maslaca i mlijeka. Po gornjoj površini rasporedite maline i pospite šećerom u prahu.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja"; Blic žena, Specijalno izdanje, broj 1)