Lagana i osvježavajuća torta od malina u kojoj će uživati sva vaša čula

Deserti
Lagana i osvježavajuća torta od malina u kojoj će uživati sva vaša čula
Torta sa malinama.

Za kore: 

- 15 bjelanaca 
- 15 kašika šećera 
- 6 kapi sirćeta 
- 6 kašika brašna 

Za prvi  fil: 

- 600 g zamrznutih malina 
- 200 g šećera 
- 200 ml vode 
- 100 g gustina 

Za drugi fil: 

- 15 žumanaca 
- 300 g šećera 
- 250 g margarina 

Za ukrašavanje: 

- 150 g čokolade 
- pola kašike maslaca 
- 2-3 kašike mlijeka 
- maline 
- šećer u prahu 

Priprema: 

Dobro ulupajte bjelanca sa šećerom, dodajte sirće i brašno. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki dio pecite u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu. Pecite ih po 15 minuta na 180 stepeni. Za prvi fil prokuhajte vodu sa šećerom, pa dok je vrelo, umješajte razmućeni gustin i na kraju dodajte maline. Kada se fil ohladi, namažite sve tri kore. Žuti fil skuhajte od žumanaca i šećera, a kada se ohladi umješajte margarin i tim filom namažite dvije kore. Gornju koru premažite prvim filom, pa cijelu prelijte glazurom od rastopljene čokolade, maslaca i mlijeka. Po gornjoj površini rasporedite maline i pospite šećerom u prahu. 

(Recept objavljen u časopisu  "Ekstra kuhinja"; Blic žena,  Specijalno izdanje, broj 1) 

 

Ne propustite