Najsočnija torta: Odlučite se za tortu od kestena i nećete požaliti
Za tijesto je potrebno:
- 10 jaja, 200 g šećera, 50 g čokolade u prahu, 300 g pasiranog kestena.
Za kremu:
- 125 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 150 g pasiranog kestena, 1 vrećica vanilija šećera.
Za čokoladnu glazuru:
- 80 g maslaca, 100 g čokolade
- Za ukrašavanje:
- 400 ml slatkog vrhnja.
Način pripreme:
1. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, pasirani kesten i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
2. Pripremljenu masu stavite u kalup za tortu i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
3. Pečeno tijesto ohladite i prerežite na pola.
4. Za kremu dobro izmješajte omekšani maslac, šećer, kesten i vanilija šećer.
5. Za pripremu čokoladne glazure maslac zagrijte do vrenja, sklonite s vatre i dodajte mu natrganu čokoladu. Miješajte tako dugo dok se čokolada ne otopi.
6. Prerezanu tortu premažite pripremljenom kremom, preklopite drugom polovinom i prelijte čokoladnom glazurom.
(Recept objavljen u časopisu: Vaša kuharica, broj 15.)