Recept iz očaravajućeg Istanbula: Da li ste već pravili SIMIT?

Hljeb i Peciva
Recept iz očaravajućeg Istanbula: Da li ste već pravili SIMIT?
U toplom mlijeku razmutiti kvasac, dodati kašičicu šećera

Sastojci:

- 800 g brašna, pakovanje kvasca, 2.5 dl mlijeka, 250 g margarina, 180 g ulja, 2 kašičice soli, kašičica šećera, 2 jaja, 50 g susama.

 

Priprema:

1. U toplom mlijeku razmutiti kvasac, dodati kašičicu šećera i malo brašna. Ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
2. Brašno sipati u posudu za miješanje, napraviti rupu u sredini i u nju sipati kvasac, ulje, so, dva žumanceta i omekšali margarin. Zamijesiti srednje meko tijesto, pa ga razviti u koru debljine 1 cm.
3. Kalupom vaditi perece. Viljuškom umutiti bjelanca, dodati malo soli, pa premazati perece i posuti susamom.
4. Peći na temperaturi od 200 stepeni.

 

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 39)

Ne propustite