Za prste polizati: Recept za najbolje tufahije
Jabuke oguliti i izbušiti, tj. izvaditi središnji dio sa sjemenkama. Skuhati šećer sa jednom litrom vode u gusti sirup. Staviti jabuke i kuhati ih 15 - 20 minuta da omekšaju
Sastojci:
- 6 jabuka, 1kg šećera, 0.5 l vode, 1 kesica vanilin šećera, 5 dkg praška za šlag pjenu, 100 g oraha, 50 g prženih badema ili lješnjaka, limunova kora, 6 trešanja iz kompota (za ukras).
Priprema:
1. Jabuke oguliti i izbušiti, tj. izvaditi središnji dio sa sjemenkama. Skuhati šećer sa jednom litrom vode u gusti sirup. Staviti jabuke i kuhati ih 15 - 20 minuta da omekšaju.
2. Skinuti sa peći, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta.
3. Samljeti orahe i bademe, dodati vanilin šećer, struganu limunovu koricu i malo šlaga. Ovom masom napuniti jabuke (središnju šupljinu) i rasporediti ih u čaše ili zdjelice. Preliti sokom u kome su se kuhale. Ukrasiti šlagom i trešnjama.
(Recept objavljen u časopisu 'Vaša kuharica' broj 39.)