Karibik torta: Idealan desert za sve ljubitelje ananasa, trešanja i manga
Sastojci:
- 4 jaja
- malo soli
- 3 kesice vanilin šećera
- 100 g + dvije kašike šećera
- 75 g brašna
- 50 g skroba
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike rendanog kokosa
- 400 g ananasa u kriškama iz konzerve
- 300 g trešanja iz konzerve
- 200 g manga iz konzerve
- 750 g slatke pavlake
Pripremanje:
Umutiti u čvrst snijeg posoljena bjelanca, 2 kašike hladne vode i jedan vanilin šećer. Dodavati i mutiti jedno po jedno žumance. Brašno, skrob i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati. Dobro promiješati. Sipati u podmazan pleh i peći na 12 minuta na 200 stepeni C.
Ohladiti. Izrezati na dvije kore. Kokos u tavi popržiti bez dodatka masnoće. Voće dobro ocijediti. Pavlaku umutiti u čvrst šlag sa dvije vanile. Polovinu šlaga staviti na koru, dodati miješano voće, a zatim drugu koru.
Tortu premazati šlagom i dekorisati listovima nane.
(Recept objavljen u časopisu Torte, posebno izdanje Savremene Žene br. 22.),