TOPI SE U USTIMA: Parfe torta od naranče i čokolade
Ovo je jedan od malo zahtjevnijih recepata, ali zasigurno vrijedi svaki miut koji provedete spremajući ovu tortu.
Sastojci
BISKVIT
100 g mljevenih oraha
40 g šećera
Pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
30 g kakaa
10 g čokolade u prahu
1 žlica gustina
4 jaja
Prstohvat soli
1,5 dcl mlijeka
KREMA OD ČOKOLADE
500 ml mlijeka
3-4 žlice gustina
4 žlice šećera
70 g maslaca
3 žlice čokolade u prahu
Prstohvat soli
PARFE OD NARANČE
500 ml vrhnja za šlag
400 ml tekućeg jogurta
100 g šećera u prahu
2 kremfixa
1,5 mljevena želatina
1 bourbon vanilin šećer
2 naribane korice i sok naranče
ŽELE OD NARANČE
0,5 mljevene želatine
50 g šećera
Navrh žlice limunske kiseline
1 sok naranče
Voda
Priprema
BISKVIT
1. Orahe samljeti i pomiješati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo. Bjelanjke izmiksati u snijeg i pred kraj miksanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanjke izmiksati s malo soli u većoj posudi.
2. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanjke. Miješati špatulom lagano, kružnim potezima dok ne dobijete homogenu smjesu.
3. Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte promjera 28cm. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smjesu u kalup, lagano protrest da se iznivelira i peć 15 min na 175°C.
Nakon pečenja, kalup prekriti krpom i ostaviti 10ak min da se ohladi a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i namočiti mlijekom.
KREMA OD ČOKOLADE
1. Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomiješati gustin sa šećerom i soli u 1,5dcl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mlijeko s gustinom i miješati dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa gotova, dodati maslac i miješati dok se potpuno ne otopi.
2. Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mjesto.
PARFE OD NARANČE
1. Iscijediti sok 1 naranče, staviti u posudu koja se može zagrijati i u njega namočiti želatinu.
2. Vrhnje za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, bourbon vanilin šećer i kremfix te ribanu koru naranča.
3. Nakon što je malo odstajala želatina, dodati sok druge naranče te lagano zagrijavati na vatri do cca 70°C (kad se želatina otopi). Ne smije se prokuhati jer onda gubi vezivnu moć.
4. Narančin sok sa želatinom mikserom umiksati u hladan jogurt.
5. Jogurt polako dodavati u šlag i špatulom kružnim potezima miješati dok smjesa ne postane homogena.
6. Gotovi parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na cca 1,5h u škrinju.
ŽELE OD NARANČE
1. U sok naranče umočite želatinu. Koristiti mjericu, ukupna količina žele mora biti 2,5dcl.
2. Vodu (dakle, količina vode je onolika koliko od soka 1 naranče fali do 2,5dcl) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrijati gotovo do vrenja te uliti u sok naranče sa želatinom. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.
3. Može se konzumirati nakon što gotova odstoji 30 min u frižideru, iako je najbolja drugi dan.