TOPI SE U USTIMA: Parfe torta od naranče i čokolade

Deserti
TOPI SE U USTIMA: Parfe torta od naranče i čokolade
Ovo je jedan od malo zahtjevnijih recepata, ali zasigurno vrijedi svaki miut koji provedete spremajući ovu tortu.

Ovo je jedan od malo zahtjevnijih recepata, ali zasigurno vrijedi svaki miut koji provedete spremajući ovu tortu.

Sastojci
BISKVIT

100 g mljevenih oraha

40 g šećera

Pola praška za pecivo

1 vanilin šećer

30 g kakaa

10 g čokolade u prahu

1 žlica gustina

4 jaja

Prstohvat soli

1,5 dcl mlijeka

KREMA OD ČOKOLADE
500 ml mlijeka

3-4 žlice gustina

4 žlice šećera

70 g maslaca

3 žlice čokolade u prahu

Prstohvat soli

PARFE OD NARANČE
500 ml vrhnja za šlag

400 ml tekućeg jogurta

100 g šećera u prahu

2 kremfixa

1,5 mljevena želatina

1 bourbon vanilin šećer

2 naribane korice i sok naranče

ŽELE OD NARANČE
0,5 mljevene želatine

50 g šećera

Navrh žlice limunske kiseline

1 sok naranče

Voda

Priprema
BISKVIT

1. Orahe samljeti i pomiješati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo.  Bjelanjke izmiksati u snijeg i pred kraj miksanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanjke izmiksati s malo soli u većoj posudi.
2. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanjke. Miješati špatulom lagano, kružnim potezima dok ne dobijete homogenu smjesu.

3. Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte promjera 28cm. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smjesu u kalup, lagano protrest da se iznivelira i peć 15 min na 175°C.
Nakon pečenja, kalup prekriti krpom i ostaviti 10ak min da se ohladi a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i namočiti mlijekom.

KREMA OD ČOKOLADE
1. Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomiješati gustin sa šećerom i soli u 1,5dcl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mlijeko s gustinom i miješati dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa gotova, dodati maslac i miješati dok se potpuno ne otopi.

2. Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mjesto.

PARFE OD NARANČE
1. Iscijediti sok 1 naranče, staviti u posudu koja se može zagrijati i u njega namočiti želatinu.

2. Vrhnje za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, bourbon vanilin šećer i kremfix te ribanu koru naranča.

3. Nakon što je malo odstajala želatina, dodati sok druge naranče te lagano zagrijavati na vatri do cca 70°C (kad se želatina otopi). Ne smije se prokuhati jer onda gubi vezivnu moć.

4. Narančin sok sa želatinom mikserom umiksati u hladan jogurt. 

5. Jogurt polako dodavati u šlag i špatulom kružnim potezima miješati dok smjesa ne postane homogena.

6. Gotovi parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na cca 1,5h u škrinju.

ŽELE OD NARANČE
1. U sok naranče umočite želatinu. Koristiti mjericu, ukupna količina žele mora biti 2,5dcl.

2. Vodu (dakle, količina vode je onolika koliko od soka 1 naranče fali do 2,5dcl) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrijati gotovo do vrenja te uliti u sok naranče sa želatinom. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.

3. Može se konzumirati nakon što gotova odstoji 30 min u frižideru, iako je najbolja drugi dan.

Ne propustite