Nemojte čekati posebnu priliku: Svaki dan je idealan za napraviti lagani banana split desert
Prije svega, dopustite mi da vam pobliže objasnim ovaj desert. Najvažnija stvar je da se ne peče. Uopšte ne zahtijeva vrijeme u pećnici, što ga čini savršenim za ljetne dane kada ne želite zagrijavati kuhinju, kao i onda kada vam je potreban brz recept za desert koji možete napraviti za kratko vrijeme. Što se tiče slojeva, započinjete s korom od graham krekera, premazanim kremastim musom od sira, nakon toga slijedi sloj banana, ananasa, jagoda, te naposliejtku tučeno vrhnje s orašastim voćem, čokoladom i višnjama na vrhu.
Kada sam prvi put pravila ovaj desert, dogodila mi se čudna stvar, zbog čega sam ga morala ponoviti. Sloj kojim sam premazala graham krekere sastoji od putera, šećera u prahu i dva jajeta. Ali, jaja se ne trebaju podgrijavati u kremi, jer se ovaj desert ne peče, jednostavno se trebaju nalaziti u kolaču, sirova. S obzirom da mi to nije odgovaralo, počela sam razmišljati o drugim opcijama, uključujući kremu za torte i kolače ili puding. Na kraju sam ipak odlučila korisiti punjenje mog drugog omiljenog deserta- laganog kolača od jagode, što odlično odgovara i ovom desertu.
Ne čekajte posebnu priliku kako biste napravili ovaj desert, i definitivno ne čekajte godinama kako biste ga ponovo napravili. Svaki običan dan je dovoljno poseban za ovaj lagani banana split desert. Garantujem vam da će učiniti da se ponovo osjećate poput djeteta.
SASTOJCI
Za koru:
- 2 šoljice mrvica graham krekera
- ½ šoljice istopljenog putera
Za kremasti sloj od sira:
- 350 gr. kremastog sira
- ¼ šoljice kristalnog šećera
- 250 gr. hladnog tučenog vrhnja za glazuru
Za voće i glazuru:
- 3-4 izrezane banane
- 1 konzerva ananasa, dobro osušenog i izgnječenog
- 500 gr. očišćenih i narezanih jagoda
- 250 gr. hladnog tučenog vrhnja
- ½ šoljice očišćenih oraha
- Čokoladni sirup
- Marasca višnje
UPUTSTVO ZA PRIPREMU:
1.) Namastite pleh za pečenje, veličine otprilike 9x13 inča
2.) U posudi srednje veličine pomiješajte mrvice krekera i istopljeni puter, te miješajte sve dok sve mrvice ne budu jednako navlažene. Mrvice istresite u pripremljen pleh, te ih jednako rasporedite. Ostavite ih u fižideru dok pripremate sljedeći sloj.
3.) U posudi srednje veličine pomiješajte kremeasti sir i šećer, zajedno ih mikasajte otprilike 3 minute, dok smjesa ne postane lagana i paperjasta. Koristeći gumenu lopaticu, dodajte i hladno tučeno vrhnje, a zatim miješajte sve dok se cijela smjesa temeljito ne sjedini. Smjesu premažite preko sloja od graham krekera.
4.) Kriške banane rasporedite preko sloja kreme, preko ćega ćete dodati jednak sloj izgnječenog ananasa, a nakon toga sloj izrezanih jagoda.
5.) Sve premažite hladnim vrhnjem, izglađujući vrh. Pospite samljevenim orasima, čokoladnim sirupom, a na kraju dodajte višnje. Ostavite desert u frižideru najmanje 4 sata, ili preko noći.