Mini štrudle sa džemom: Pečene za 20, a pojedene za 5 minuta!
Iako postoje različite varijacije na temu štrudla, malo je onih ko ih ne voli.
Mi vam u nastavku donosimo recept mini štrudla punjenih džemom od šljiva. Vjerujemo da će nestati u sekundi, jer su jednostavno savršene.
Sastojci:
- 200 g masti
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 9 kašika hladne vode
- 550 g brašna
- šećer u prahu
- 1 vanilin šećer
- džem od šljiva
- prstohvat sode bikarbone
Priprema:
Najprije pomiješajte mast i šećer u prahu, pa dodajte sirće, vodu, malo sode bikarbone i brašno, pa zamijesite tijesto u pustite da malo odstoji. Podijelite tijesto na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak, kako biste, kada ga razvaljate, dobili četvrtast oblik, a ne okrugli.
Oba razvijena dijela tijesta podijelite na tri dijela, ravnih rubova. Na svaki dio stavite uzduž džem od šljiva i presavijte.
Izrežite presavijeno tijesto na pet dijelova. Štrudle stavljajte u tepsiju za pečenje obloženu papirom i pecite na 170 stepeni 20 minuta. Kada se ispeku, po želji ih uvaljajte u šećer u prahu u koji možete dodati vanilin šećer.
Prijatno.