Za prste polizati: Naučite napraviti fine američke palačinke

Deserti
Za prste polizati: Naučite napraviti fine američke palačinke
Ove palačinke su tako lagana i mekana kombinacija za odličnu užinu vikendom. Također možete dodati jednu šaku svježih borovnica u smjesu prije samog kuhanja.

Ove palačinke su tako lagana i mekana kombinacija za odličnu užinu vikendom. Također možete dodati jednu šaku svježih borovnica u smjesu prije samog kuhanja.

SASTOJCI

* 135 grama brašna

* 1 kašičica praška za pecivo

* ½ kašičice soli

* 2 kašike šećera

* 13o mililitara mlijeka

* 1 jaje, lagano umućeno

* 2 kašike rastopljenog maslaca(pustiti da se malo ohladi) ili maslinovog ulja, plus dodatno za pečenje

ZA SERVIRANJE

* Javorov sirup

* maslac

PRIPREMA

1. Prosijati brašno, dodati prašak za pecivo, sol I šećer I sve staviti u jednu veliku posudu. U drugu zdjelu , lagano umutiti jaja I mlijeko, onda dodati I rastopljeni maslac.

2. Mješavinu s mlijekom sastaviti sa brašnom I ostalim sastojcima I umijesiti uz pomoć viljuške, sve dok ne dobijemo lijepu, glatku smjesu. Miješanjem će sve moguće grudvice uskoro nestati. Ostaviti tijesto da odstoji nekoliko minuta.

3. Zagrijati tavu na srednjoj temperaturi I dodati malo maslaca. Kada se istopi maslac, dodati jednu veliku kutljaču smjese I pustiti da se peče. Provjeriti kada dobije zlatnu boju, te okrenuti da se peče I sa druge strane. Palačinka treba biti debljine 1cm.

4. Ponoviti isti postupak sve dok smjesa ne bude potrošena. Možete ih držati toplim u srednje zagrijanoj peći, ali su najbolji kada se jedu friško pečeni.

5. Servirajte posipanjem javorovog sirupa I dodavanjem dodatnog maslaca, po želji.

Ne propustite