Za vjenčanje iz snova: Bijela svadbena torta od badema
Sastojci:
1 pakovanje praška za bijeli kolač
1 šoljica brašna
1 šoljica šećera
¾ čajne kašike soli
1/3 šoljice vode
1 šoljica kiselog vrhnja
2 supene kašike biljnog ulja
1 čajna kašika bademovog ekstrakta
1 čajna kašika vanilinog ekstrakta
4 bjelanca
Način spremanja:
Pripremanje 10 min
Kuhanje 25 min
Gotovo za sat i 5 min
1. Zagrijte rernu na 165 ºC. Tepsiju pouljite i pospite brašnom.
2. Izmiješajte prašak, brašno, šećer i so u velikoj zdjeli sve dok ne bude dobro izmiksano. Dolijte vodu, kiselu pavlaku, kiselo vrhnje, biljno ulje, ekstrakt badema i vanilije zajedno sa bjelancem. Sve to miksajte na najmanjoj brzini dok se svi sastojci ne izmiješaju i ne omekšaju.
3. Prespite tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni sve dok kora ne bude zlatno-smeđe boje i na čačkalici kojom ste bocnuli tortu ne ostane ništa, oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi prije stavljanja glazure.