Jednostavan, ali odličan recept: Čokoladna torta u kojoj uživaju sva čula

Deserti
Jednostavan, ali odličan recept: Čokoladna torta u kojoj uživaju sva čula
Savršena za rođendane, ovo je jednostavan, ali odličan recept za čokoladnu tortu.

Savršena za rođendane, ovo je jednostavan, ali odličan recept za čokoladnu tortu.

Sastojci:

Za koru vam je potrebno:

225g brašna

350g šećera

85g kakao praha

1½ čajna kašika praška za pecivo

1½ čajna kašika sode bikarbone

2 jajeta

250ml mlijeka

125ml ulja

2 čajne kašike ekstrakta od vanilije

250ml ključale vode

 

Za glazuru vam je potrebno:

200g čokolade za kuhanje

200ml vrhnja

 

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i nauljite dvije tepsije od 20cm.

2. Sve sastojke osim vode stavite u jednu veliku zdjelu i miješajte dok ne bude ujednačeno.

3. Dodajte ključalu vodu i miješajte dok tekstura ne postane glatka.

4. Pola tijesta stavite u jednu tepsiju, a drugu polovicu u drugu i stavite da se peče 25-35 minuta.

5. Ostavite da se kore u potpunosti ohlade.

6. Za glazuru potrebno je zagrijati vrhnje i staviti čokoladu da se istopi. Nakon toga miješajte smjesu dok ne bude jednaka i bez grudvica. Ostavite da se ohladi sat ili dva, ili dok ne postane dovoljno gusta da se može namazati na koru.

7. Nožem pređite rub tepsije i polahko izvadite obje kore.

8. Namažite dio glazure preko prve kore, te preko toga stavite i drugu koru.

9. Torticu stavite na tanjir i ostatkom glazure velikodušno je premažite.

 

 

Ne propustite