Jednostavan, ali odličan recept: Čokoladna torta u kojoj uživaju sva čula
Savršena za rođendane, ovo je jednostavan, ali odličan recept za čokoladnu tortu.
Sastojci:
Za koru vam je potrebno:
225g brašna
350g šećera
85g kakao praha
1½ čajna kašika praška za pecivo
1½ čajna kašika sode bikarbone
2 jajeta
250ml mlijeka
125ml ulja
2 čajne kašike ekstrakta od vanilije
250ml ključale vode
Za glazuru vam je potrebno:
200g čokolade za kuhanje
200ml vrhnja
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i nauljite dvije tepsije od 20cm.
2. Sve sastojke osim vode stavite u jednu veliku zdjelu i miješajte dok ne bude ujednačeno.
3. Dodajte ključalu vodu i miješajte dok tekstura ne postane glatka.
4. Pola tijesta stavite u jednu tepsiju, a drugu polovicu u drugu i stavite da se peče 25-35 minuta.
5. Ostavite da se kore u potpunosti ohlade.
6. Za glazuru potrebno je zagrijati vrhnje i staviti čokoladu da se istopi. Nakon toga miješajte smjesu dok ne bude jednaka i bez grudvica. Ostavite da se ohladi sat ili dva, ili dok ne postane dovoljno gusta da se može namazati na koru.
7. Nožem pređite rub tepsije i polahko izvadite obje kore.
8. Namažite dio glazure preko prve kore, te preko toga stavite i drugu koru.
9. Torticu stavite na tanjir i ostatkom glazure velikodušno je premažite.