STRUČNJACI OTKRILI TRIKOVE Evo kako da ruže budu bujnije nego ikad

Praktična žena
STRUČNJACI OTKRILI TRIKOVE Evo kako da ruže budu bujnije nego ikad
Postoje neke dobro poznate metode za postizanje jačeg cvjetanja grmova ruža, ali tu je i niz drugih trikova koji rezultiraju ljepšim cvjetanjem

Postoje neke dobro poznate metode za postizanje jačeg cvjetanja grmova ruža, ali tu je i niz drugih trikova koji rezultiraju ljepšim cvjetanjem

Prema savjetu stručnjakinje, ove četiri metode daju vrlo vidljive rezultate.

Neke se ruže uzgajaju tako da imaju jedno spektakularno razdoblje cvjetanja, a zatim završavaju sezonu, ali mnoge sorte cvjetaju tokom skoro cijele sezone, uz malo dodatne pažnje, kaže Erin Schanen, iskusna vrtlarica i autorka The Impatient Gardenera.

Ako se nadate da dobijete više od jedne runde cvjetanja po sezoni, pobrinite se da i posadite sortu koja to fizički može postići.

Otkidanje ocvalih cvjetnih pupoljaka daje rezultate

Praksa otkidanja i uklanjanja ocvalih cvjetnih pupoljaka uobičajen je način na koji vrtlari dobivaju dodatno cvjetanje od svojih biljaka.

„Oštrim makazama pratite ocvali cvijet niz stablo do niza od pet listova i odrežite dio stabla cvijeta tačno iznad njih“, savjetuje Schanen, dodajući kako, u idealnom slučaju, ovaj set od pet listova treba biti okrenut prema van radi bolje protočnosti zraka.

Vodite računa da što ažurnije i redovnije orezujete ruže, to će ovaj zadatak zahtijevati i manje vremena, piše Tportal.hr.

Osim toga, grmovi ruža će i izgledati puno bolje jednom kada se uklone ocvali cvjetovi.

Prihranjujte i zalijevajte prema rasporedu

Kompost u tlo je koristan za zdravlje i rast ruže, uključujući njen potencijal cvjetanja, kažu stručnjaci.

Dok se ruže razvijaju i rastu, održavajte odgovarajuću opskrbu vodom kako biste ih održali zdravima i bujnima.

Upotreba gnojiva topivog u vodi tokom vegetacije može takođe biti od pomoći za poticanje novog cvjetanja.

Ne zaboravite na orezivanje

Prema savjetu Sandre Zazzare, analitičarke u Witherspoon Rose Cultureu, moderne ruže koje cvjetaju na novom drvetu nužno je racionalno orezati prije nego što pupoljci krenu s rastom u proljeće.

Prvo pokušajte ukloniti slabe, mrtve ili bolesne grane, a pri tome odaberite od pet do sedam najzdravijih grana koje ćete zadržati kao vanjski okvir grma ruže. Zatim smanjite visinu tih pet do sedam grana do otprilike visine koljena, uklanjajući sve bočne grane koje rastu uz njih.

Nakon toga se orezuju sve grane u sredini grma.

„Zamislite da stvorite ‘koš’ u koji biste mogli postaviti košarkašku loptu u središte grma okruženu onim glavnim granama koje ste odabrali,“ kaže Sandra Zazzare.

Ne propustite