SJEĆATE LI GA SE UOPŠTE? Igrao za Manchester City, penzionisao se sa 26 godina i danas zarađuje više od Haalanda

Vremeplov
SJEĆATE LI GA SE UOPŠTE? Igrao za Manchester City, penzionisao se sa 26 godina i danas zarađuje više od Haalanda
,

Sa 16 godina zaigrao je za juniore Manchester Cityja, a tri godine kasnije, 2010., potpisao prvi profesionalni ugovor s Građanima s platom od 1,2 miliona eura godišnje. Izgledalo je kao da kreće velika karijera, no nije dugo trajala.

Reece Wabara je bio uistinu perspektivan nogometaš kojem su predviđali blistavu karijeru, no stvari nisu išle kako se očekivalo.

Nije uspio da se afirmiše u prvi tim Cityja, te je redom bio posuđivan Ipswichu, Oldhamu, Blackpoolu i Doncasteru, da bi se 2014. godine razišao sa timom sa Etihada za koji je zvanično upisao samo jedan službeni nastup.

Zatim je igrao u Barnsleyju, Wiganu i Boltonu a 2017. godine okončao je karijeru - prerano. Imao je samo 26 godina.

Nekoliko godina prije nego što se povukao iz nogometa, Reece Wabara (31), uložio je oko 16.000 eura u online trgovinu odjećom, nešto što će mu promijeniti život.

reccetekst1

Posao je napredovao kako bivši igrač nije ni sanjao, a sada, nakon 10 godina, njegova firma ima dobit od 37 miliona eura.

Osim toga, Wabara je spreman otvoriti fizičku trgovinu u londonskoj Oxford Street, jednoj od najekskluzivnijih ulica engleske prijestolnice.

“Potpisao sam za Manchester City u prijelaznom roku. Bila su dva-tri trenera i isto toliko pokrovitelja u vrijeme dok sam ja tamo igrao. Znao sam da se moji dani u Cityju bliže kraju i tata mi je uvijek govorio da mi treba druga opcija za financijsku stabilnost", ispričao je bivši nogometaš, dodavši:

"Stvorili smo Maniere de Voir 2013. i lansirali kolekciju. Prva odjeća bile su trenirke, majice i hoodice, stvari u koje sam odijevao neke nogometaše koje sam poznavao i tako je sve počelo. Prijelaz od nogometaša do modnog poduzetnika bio je postupan. Nisam napredovao u nogometu kako sam namjeravao. Umjesto toga, posao je rastao alarmantnom brzinom i morao sam napraviti izbor", rekao je Wabara.

reccetekst2

Nogometaši poput Raheema Sterlinga i boksera Anthonyja Joshue također su fanovi njegove odjeće koju često nose.

Rođen u Bromsgroveu u Engleskoj, biznismen je nigerijskog porijekla. Njegov djed Lawrence Wabara igrao je za nigerijsku reprezentaciju 1950-ih.

Ne propustite