ISPOVIJEST NAJMLAĐEG ASISTENTA BUNDESLIGE NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: "Sram me što sam Srbin i iz agresorske zemlje pa sam dvaput mijenjao ime!"

Vremeplov
ISPOVIJEST NAJMLAĐEG ASISTENTA BUNDESLIGE NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: "Sram me što sam Srbin i iz agresorske zemlje pa sam dvaput mijenjao ime!"
l

Nestor El Maestro. Zvuči kao umjetničko ime nekog mađioničara ili, kad je već riječ o nogometu, kao nadimak nekog nadobudnog klinca koji cijele dane na YouTubeu skida Messijeve ili Ronaldove poteze. Ali to je zapravo ime trenera Spartaka iz Trnave koji je tom klubu donio senzacionalan naslov prvaka. Pravo ime, koje mu stoji na dokumentima!

27f3ea4d4be257d5d8e4-nestor-el-maestro

Taj je Nestor osebujni 35-godišnji Britanac rođen u Srbiji, a da pritom njegovo ime ne otkriva ni jedno od toga. Priča seže u ratno doba... El Maestro je rođen kao Nestor Jevtić u Beogradu 1983. godine i zaljubio se u nogomet kad ga je otac vodio na utakmice Crvene zvezde. Kad je navršio osam godina, porodica ga je odvela u Veliku Britaniju zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.

fkaustria-el-maestro-050916-67371-f-1280x720

"Živio sam u Beogradu, išao u školu i igrao se s prijateljima na ulici, a mjesec dana kasnije postao sam učenik na West Sussexu. Nisam znao riječ engleskog jezika", sjetio se 2018. u intervjuu za Guardian. Dakako, bio je okupiran nogometom.

min-https

"Odrastao sam u Engleskoj za vrijeme slavnih dana Premier lige. Ili je to samo činjenica da vam se sve čini romantičnije i posebnije dok ste dijete..."

mirko-slomka-nestor-el-maestro-hsv-hamburg-30-05-2018-imago-team2-17315069h

Kad mu je bilo 16 godina, dobio je Uefinu B licencu.

"Nisam imao jasnu viziju što želim raditi, znao sam samo da volim nogomet i da nisam dovoljno dobar da bih ostvario igračku karijeru."

mqv2ptjmry34slviygibmw-1280-nestor-el-maestro-tr-ner-spartaka-trnava

U toj tinejdžerskoj dobi odlučio je promijeniti ime.

"Zapravo sam to učinio dvaput: prvi put kad mi je bilo 16 ili 17, htio sam se riješiti onoga 'ić'. Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sram što sam iz Srbije. Ona je tada bila opisivana kao agresor, a Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za zločine."

nestor-el-maestro-1v7olvfft5ali18fxhm79q5hs5

"Promijenio sam ime u John Smith ili nešto slično. No, nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam se osjećati kao lažnjak i pomalo glupo s imenom John Smith. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvijek i dopadalo - Nestor. A u trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promijenio u El Maestro, jer mi je zvučalo cool. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam živjeti s tim."

nestorelmaestro

Trenersku je karijeru počeo u amaterima, ali je radio video analize utakmica Premier lige, pisao planove treninga i slao ih diljem Evrope. Na neke je dobio odgovor, među njima i od West Hamova direktora akademije Tonyja Carra.

nestorelmaestro1

“Nekako sam mu se dopao, rekao mi je da dođem na nekoliko treninga s najmlađima, dječacima od 8 ili 9 godina. To mi je bilo ostvarenje sna."

regular-16-9

Uslijedio je poziv iz bečke Austrije.

"Možda su vidjeli da ne znam tačno šta radim, ali brzo učim, da sam inovativan i razmišljam izvan okvira."

nestor-el-maestro-clanokw

Nakon Austrije, trenirao je mlade momčadi u Valenciji i 2006. počeo raditi kao pomoćni trener Schalkea, kao najmlađi asistent u Bundesligi.

trnava-iii-clanokw

“Bilo je čudno, ni jedan trener nije bio mlađi od 35 godina. Danas to nije čudno, posebno u Njemačkoj, gdje imate i trenere u 20-im godinama."

spartaktrnava

Nestor je radio u Hannoveru i Hamburgu, pa se vratio u bečku Austriju prije dvije godine kao pomoćnik Thorstenu Finku. I baš nakon utakmice protiv Spartaka iz Trnave, slovački ga je klub ljeta 2017. doveo na klupu.

"Ne znam gdje ću biti za deset godina, ali uvjeren sam da ću biti u većem klubu i ligi nego što sam sad. A ako me karijera odvede natrag u Englesku, u Premier ligu, bit ću najsretniji na svijetu!"

05052018-fl-tt-ds-13521055

Zbog velikih emocija prilikom vođenja utakmice, engleski su ga mediji usporedili s Pepom Guardiolom.

tt-majstri-696x464

"Razlika među nama je kao i između slovačke i njemačke lige. Jedina je sličnost što obojica imamo obrijane glave. Mi igramo posve drugačijim stilom: fokusirani smo na kontroliranje igre bez lopte, dok njegove momčadi teže posjedu."

spartak-navijaci

Drugim riječima, kao što je Spartak pokazao u pretkolima Lige prvaka i u Evropskoj ligi - Spartak igra dosadni, čvrsti, kompaktni bunker... Nakon naslova otišao je u CSKA iz Sofije, a Spartak je ostao u rukama Radoslava Latala. Vodio je još Sturm, te Al-Taawoun, a u prošloj sezoni turski Goztepe. Bez angažmana je od 7. marta prošle godine.

(Novi.ba/Goal)

Ne propustite