STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA TAHRANU: Rendani slatkiš kuhan u mlijeku budi najljepše uspomene iz djetinjstva

Praktična žena
STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA TAHRANU: Rendani slatkiš kuhan u mlijeku budi najljepše uspomene iz djetinjstva
Stari jugoslovenski recepti su poznati kao praktični, a preukusni. Zato isprobajte i taranu kuvanu u mlijeku.

Stari jugoslovenski recepti su poznati kao praktični, a preukusni. Zato isprobajte i taranu kuvanu u mlijeku.

Postoje te neke jeftine poslastice koje su naše bake nekada stalno pravile, a o čijem ukusu se i dan danas govori. Recepti iz Jugoslavije koji su još uvijek popularni su koh, tahrana...Za njih su potrebni osnovni sastojci, kao što su brašno, jaja, šećer i mlijeko. Ne postoji domaćica iz bivše Juge koja nije znala recept za tahranu. Ova starinska i domaćinska poslastica može da se koristi i u slanim jelima.

Sastojci:

3 jajeta 
oko 300 g brašna 
1 l mlijeka
1,5 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera

Priprema:

U šerpu sipajte mlijeko i dodajte šećer i vanilin šećer. Dok se kuha umijesite tijesto od brašna i jaja, pa pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Kada mlijeko proključa izrendajte tijesto iznad šerpe. Ostavite još nekih 5 minuta da se kuha na umjerenoj temperaturi.  

 

 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite