KOŽA VAM JE SUHA, KOSA VAM OPADA: Ovi znaci pokazuju da vam fali vitamin A, a evo u kojim namirnicama ga najviše ima

Praktična žena
KOŽA VAM JE SUHA, KOSA VAM OPADA: Ovi znaci pokazuju da vam fali vitamin A, a evo u kojim namirnicama ga najviše ima
-

Vitamin A (koji se u užem smislu naziva retinol ili vitamin A1) jača kožu i sluzokožu, čime deluje na sprečavanje brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, zbog čega se naziva i "zaštitnikom cijelog organizma".

Vitamin Apojačava i funkciju imunološkog sistema i sprečava pojavu određenih zaraznih bolesti, a posebnu važnost ima i kada je u pitanju zdravlje očiju, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta (rodopsina) koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače.

U biljkama se vitamin A nalazi kao provitamin beta - karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A, zbog čega se beta - karotin još naziva i provitamin A. Pošto se beta - karotin u organizmu pretvara samo po potrebi u vitamin A i, za razliku od retinola, nije toksičan ni u većim količinama, potrebno je da se u preparatima nalazi u tom obliku, a ne u obliku vitamina A.

Retinol se nalazi u mliječnim proizvodima, žumancetu i jetri. Sadrži ga: mlijeko, puter, obogaćeni margarin, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, dinja, spanać, maslačak, zeleniš od rotkve, prokelj, djetelina (lucerka), kupus, borove iglice, peršun, breskva, kajsija, šljiva, prenosi portal "Stetoskop".

mlijeko-znatno-smanjuje-pojavu-kvara-na-zubima

Karotini (prekursori vitamina A) se nalaze u narandžastom i žutom povrću i voću, u šipku, crvenoj paprici, gloginjama, bundevi, brusnici, drenu, divljoj tikvi, paradajzu.

Najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

Dnevna potreba odrasle osobe za vitaminom A je 0,8 do 1,0 mg.

Nedostatak vitamina A u organizmu ispoljava se u vidu sušenja kože, opadanja kose, pojave noćnog slepila (kokošije slijepilo), smanjenja oštrine vida, povećanja osjetljivosti na svjetlost, a u dečijem uzrastu dolazi do usporavanja rasta i razvoja kostiju.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite