ZA OVOM DIJETOM POLUDJELE SU SVE POZNATE DAME: Toliko je efikasna da su neke od njih smršale 10 KG ZA 10 DANA, donosimo vam JELOVNIK

Praktična žena
ZA OVOM DIJETOM POLUDJELE SU SVE POZNATE DAME: Toliko je efikasna da su neke od njih smršale 10 KG ZA 10 DANA, donosimo vam JELOVNIK
Jelovnik za liposukcijsku ishranu za pet dana može da pripremi svaka od nas, jer su recepti vrlo jednostavni, a ukusi. Uz njih kilogrami sami odlaze!

Jelovnik za liposukcijsku ishranu za pet dana može da pripremi svaka od nas, jer su recepti vrlo jednostavni, a ukusi. Uz njih kilogrami sami odlaze!

Koncept liposukcijske ishrane osmislio je nutricionista Kenan Mandra, koji zastupa stav da bi trebalo potpuno izbaciti indrustrijsku hranu iz jelovnika, dok bi u njemu trebao da dominiraju domaće namirnice. Većina osoba koja je probala ovu vrstu dijete ističe da je vrlo efikasna, te da su uspjeli da skinu veliki broj kilograma bez osjećaja gladi.

Ugljeni hidrati, testenina, Hleb

Šta je liposukcijska ishrana?

To je ishrana za mršavljenje koja je posebno popularna u našem regionu, i u osnovi je vrlo slična proteinskoj dijeti. Suština je u unošenju dosta masti i proteina i smanjenom unosu ugljenih hidrata.

Bitno je istaći da, ukoliko počnete da je praktikujete, neophodno je da uzimate aminokiseline koje pomažu u regulisanju masnog tkiva, jer one aktiviraju enzim lipazu koji deluje na pojačano iskorišćavanje masnoća za dobijanje potrebne energije. Ovo je prirodan proces zahvaljujući kojem se može izgubiti do 10% tjelesne mase.

Šta je dozvoljeno, a šta strogo zabranjeno?

Dozvoljene namirnice su sve vrste nemasnog mesa, jaja, riba, sir, mliječni proizvodi, gazirane vode, sokovi od povrća, čajevi, pirinač i sve grubo mljevene žitarice, svježe voće i povrće. Zabranjene su sve vrste šećera, industrijski prerađeno meso, jaki začini, alkoholna pića, kafa bez kofeina, gazirana pića, kandirano voće, bijelo i sojino brašno, organsko meso (srce, mozak, džigerica..) i pekarski proizvodi.

Povrće, Pijaca

U liposkucijskoj ishrani trebalo bi se pridržavati ovih pravila:

Obavezne konsultacije sa nutricionistom
Na ovoj dijeti nemojte biti duže od 10 dana
Svako jutro pijete limunadu bez šećera
Svake večeri pijete šoljicu čaja za probavu
Obavezno pijete 2 litra vode dnevno
Možete piti kafu, limunadu, čaj bez šećera između obroka
Kada ste baš gladni, jedina namirnica kojom možete prevariti glad su svježi krastavci. Obavezno pročitajte kako da napravite Sasi vodu od krastavaca koju takođe možete uvrstiti u ovaj režim ishrane

 

MENI ZA PET DANA LIPOSUKCIJSKE DIJETE:

PRVI DAN

Doručak: Limunada i domaći smoothie.

Ručak: Pohovane tikvice ili patlidžan i porcija kupus salate.

Večera: Biftek i pocija zelene salate.

Tikvice

DRUGI DAN

Doručak: Limunada, vafl keks sa cimetom (po mogućstvu domaći) i kafa ili čaj.

Ručak: Krem supa od pečuraka, komad pohovanog bijelog mesa i sezonska salata po izboru.

Večera: Porcija salate od krastavaca i voće po izboru.

TREĆI DAN

Doručak: Limunada, omlet sa sirom i suhim mesom i jogurt.

Ručak: Čorba od povrća, pileće pljeskavice i paradajz.

Večera: Morski plodovi i salata po izboru.

Salata, Rižoto, Morski Plodovi

ČETVRTI DAN

Doručak: Limunada, tunjevina i salata od tikvica.

Ručak: Riža sa junetinom i dva paradajza.

Večera: Riba po izboru i porcija sezonske salate.

PETI DAN

Doručak: Limunada i domaći smoothie po izboru.

Ručak: Pileće pljeskavice i salata od paradajza i krastavca.

Večera: Salata od povrća po izboru.

Piletina

Negativne nuspojave

I sam autor dijete tvrdi da ova ishrana za mršavljenje može imati svoje negativne prateće pojave. Uglavnom se javljaju umor, opšta slabost i nizak pritisak, osjećaj trnjenja u prstima i vrtoglavica. Nije preporučeno naglo ustajanje i nagli pokreti, a ponajmanje fizička aktivnost. Energetski pad možete nadoknaditi supom, onda kada je to neophodno.

Dobro je što ova dijeta ima opciju za suzbijanje gladi, ako se javi. Suplementi na bazi surutke koje dobijete učiniće dosta za vašu sitost, ali ako ste gurman i volite da jedete, sigurno ćete biti u iskušnjima. I na to se mislilo pa uvijek možete da posegnete za krastavcem koji možete da jedete cijeli dan.

 

stil.kurir.rs

Ne propustite