PIJETE LI KAFU NA PRAZAN ŽELUDAC: To nije dobra navika iz nekoliko razloga

Praktična žena
PIJETE LI KAFU NA PRAZAN ŽELUDAC: To nije dobra navika iz nekoliko razloga
Uživanje u šoljici kafe na prazan želudac odnosno prije doručka nije dobro za zdravlje.

Uživanje u šoljici kafe na prazan želudac odnosno prije doručka nije dobro za zdravlje.

Za neke, možda se čak manje radi o kofeinu, a više o utješnoj rutini buđenja uz topli napitak. Kafa može čak pružiti i nevjerovatne zdravstvene prednosti, ali ljubitelji ovog napitka možda žele da izbjegnu da piju kafu na prazan želudac.

Kafa ima nevjerovatan ukus i daje vam onaj nalet energije koji vam je potreban prije napornog dana, ali ima i mnoge zdravstvene prednosti, poput pomoći u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju masti, poboljšanju kognitivnog zdravlja, a potencijalno čak i da vam pomaže da živite duže . Kada je u pitanju vaša kafa, stare navike je teško prekinuti, ali produžavanje prve šoljice dok ne pojedete doručak (ili uživate uz obrok) moglo bi ovo piće učiniti još boljim za vaše zdravlje.

Evo šta trebate znati o ispijanju kafe na prazan želudac i da li biste trebali pokušati promijeniti svoju jutarnju rutinu konzumiranja kofeina.

Kafa i razina kortizola

Jedan uobičajeni argument za izbjegavanje kafe ujutro je njen učinak na proizvodnju kortizola, odnosno hormona stresa. Razine kortizola u tijelu padaju i teku u prirodnom ciklusu tijekom dana, a dostižu vrhunac točno u trenutku kada se probudite. Kofein može uzrokovati povećanje kortizola, pa ako ga pijete kada je kortizol već visok, potencijalno može dovesti do nezdravih razina hormona stresa.

Pijenje kafe na prazan želudac može izazvati refluks kiseline

Najveći razlog zbog kojeg želite čekati do doručka da popijete svoju šoljicu kafe, je vaš želudac. Iako je ta utješna šoljica kafee izvrsnog okusa, većina nas se jako veseli udaru kofeina koji nam daje.

"Kofein stimulira hormon koji se zove gastrin, koji vašem želucu govori da oslobodi klorovodičnu kiselinu, odnosno želučanu kiseline", kaže Andrew Akhaphong, registrirani dijetetičar u Mackenthun's Fine Foods.

Dok kafa može povećati kiselinu koju vaš želudac proizvodi, ona također može smanjiti pritisak vašeg donjeg ezofagealnog sfinktera, sfinktera između želuca i jednjaka. Smanjenje pritiska donjeg ezofagealnog sfinktera može dovesti do refluksa kiseline jer se kiselina iz želuca vraća natrag u jednjak. Simptomi refluksa kiseline uključuju peckanje u prsima, kiseli ili gorak okus, poteškoće s gutanjem ili povraćanje male količine hrane ili tekućine.

Konzumiranje obroka bogatog vlaknima prije uživanja u kafi može pomoći u apsorpciji viška klorovodične kiseline, štiteći želudac od žgaravice i smanjujući rizik od čira, objašnjava Akhaphong. Međutim, to ne znači da baš nikada ne možete popiti kafu na prazan želudac. Zapravo, ti se učinci možda neće pojaviti kod svih i važno je obratiti pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća nakon što popijete kafu na prazan želudac. Ako osjetite bilo kakvu bol u trbuhu ili simptome refluksa kiseline, možda bi ipak bilo dobro pojesti uravnotežen doručak prije nego što se prepustite jutarnjoj šoljici najdraže kafe.

Ne propustite