NEMOJTE DA VAM FRIŽIDER "PROŽDIRE" STRUJU: Stručnjak iz Kragujevca otkriva u čemu je CAKA, a treba paziti i temperaturu

Praktična žena
NEMOJTE DA VAM FRIŽIDER "PROŽDIRE" STRUJU: Stručnjak iz Kragujevca otkriva u čemu je CAKA, a treba paziti i temperaturu
-

Sadašnji frižideri dovoljno su evoluirali da uštede oko 70 odsto električne energije, ali potrošači u domaćinstvima sve češće zato nailaze na drugi problem.

Frižideri, ali i zamrzivači, važe za velike "žderače“ električne energije imajući u vidu da rade neprekidno tokom čitave godine, te zaslužuju posebnu pažnju pri kupovini, a s obzirom da nisu nimalo jeftini, takođe i pri održavanju.

Inženjer elektrotehnike i nastavnik praktične nastave na elektro odseku u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu Danko Andrijanić, kaže da godište frižidera i te kako ima veze sa potrošnjom u smislu da su sadašnji frižideri daleko niže snage nego oni proizvedeni prije više decenija.

"Novi frižideri troše znatno manje energije, ali sigurno je da su stariji frižideri imali daleko duži vijek trajanja. Danas je tehnologija takva da se uređaji prave da traju toliko da prevaziđu garanciju, dok su ranije pravljeni tako da traju po dvadest godina i više“, kaže stručnjak naglašavajući da prilikom kupovine frižidera treba voditi računa o energetskim oznakama.

"Što je viša energetska oznaka, taj uređaj za isti efekat troši manje energije iz mreže. Najmanje troši energetski razred A, a što je dalje slovo po abecedi, lošija je energetska efikasnost“, upozorava.

Na kojoj temperaturi bi trebalo da držimo podešen frižider?

Kako objašnjava, temperatura na koju je frižider podešen takođe ima veze sa potrošnjom energije jer se svaki put kada otvorimo vrata frižidera, temperatura podigne i što je zadata temperatura niža, frižideru treba više energije da je dostigne. S druge strane, temperatura u frižideru ne smije biti ispod deklarisane temperature na namirnicama koje se drže u njemu.

"Temperatura u frižideru definisana je namirnicama koje držimo unutra, a većina namirnica deklarisana je do 6 stepeni u plusu, što znači da bi temperaturu trebalo održavati ispod toga, negde na 4 stepena“, savjetuje električar.

Da li nove uređaje sa antifrost opcijom treba odmrzavati?

Većina novih frižidera i zamrzivača danas sadrži automatsku opciju odleđivanja, pa stručnjak kaže da, ukoliko je sve ispravno, ove uređaje ne treba samostalno odmrzavati.

"U slučaju da postoji antifrost opcija, frižider i zamrzivač će sami vršiti odleđivanje, na način što će vodu koja se dobija odmrzavanjem sprovoditi dole na sam kompresor koji je topao, te dovodi do toga da voda isparava. Na taj način, zatvoren je ciklus i nema potrebe da korisnik odvodi sam vodu“, navodi on, međutim, u slučaju da nakupilo više leda nego što je uobičajeno, ističe da ga treba prinudno odstraniti jer je tada lošiji efekat razmjene toplote.

Ne propustite