Stalno vam se stvara kondenzacija na prozorima? EVO KAKO DA TO ZAUSTAVITE, DA SMO BAREM RANIJE ZNALI

Praktična žena
Stalno vam se stvara kondenzacija na prozorima? EVO KAKO DA TO ZAUSTAVITE, DA SMO BAREM RANIJE ZNALI
Znati kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima znači topliji, zdraviji i učinkovitiji dom. Evo kako to napraviti

Znati kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima znači topliji, zdraviji i učinkovitiji dom. Evo kako to napraviti

Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima je nešto što i sami trenutno bjesomučno guglamo. To je stvarno čest problem koji se može dogoditi u bilo kojem prostoru– nije samo bonus koji dolazi s posjedovanjem starinske nekretnine s prekrasnim, ali ne baš idealnim prozorima s jednostrukim staklom, to može biti problem i u modernim domovima s dvostrukim staklom.

Iako je kondenzacija češća u hladnijim mjesecima jer vanjske temperature padaju, može se pojaviti u bilo koje doba godine. Kondenzacija zimi je i uobičajena i neugodna. Pojavljuje se kada vlažan zrak u vašem domu dođe u dodir s površinom čija je temperatura niža od zraka. Ali riješiti se kondenzacije lakše je nego što mislite.

Kondenzacija je loša za prozore jer uzrokuje stvaranje plijesni i kamenca na vašim prozorima, ljušti se boja ili lak i oštećuje drvene dijelove. Kako biste zaustavili kondenzaciju, morate smanjiti količinu vlage u vašem domu.

Ali koji su najlakši načini za smanjenje vlage u vašem domu i sprječavanje zamagljivanja prozora i stakla?

U nastavku pročitajte neke efikasne savjete...

1. PROVENTILIRAJTE SVOJE PROSTORIJE

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina na koji možete smanjiti kondenzaciju na prozorima, a nešto što možete primijeniti upravo sada – održavajte svoj dom ventiliranim. Otvaranje prozora kada je vani prohladno možda neće zvučati tako privlačno, ali će napraviti stvarnu razliku u smanjenju te vlage.

Pobrinuti se da vaš dom ima izvrsnu ventilaciju otvaranjem prozora čak i na samo 20 minuta dnevno može drastično smanjiti učinke kondenzacije i vlage u domovima. Održavanje otvorenih prozora tijekom aktivnosti koje uzrokuju veliku vlagu u domu kao što su kuhanje, tuširanje i sušenje odjeće, osobito ako nemate dobru ventilaciju, može pomoći u smanjenju kondenzacije.

Dobro je samo malo ostaviti prozor otvorenim dok spavate, ili barem čim ustanete ujutro, jer je to vrijeme kada je kondenzacija obično najgora. Održavanje prozora i roleta otvorenim kad god je to moguće pomoći će bržem uklanjanju kondenzata.

2. ODRŽAVAJTE KONSTANTNU TEMPERATURU

Kako biste smanjili kondenzaciju, vaš sustav grijanja i temperaturu vašeg doma najbolje je održavati konstantnom. Dakle, umjesto da samo pojačate temperaturu kada želite da je toplije u domu, održavajte stalnu temperaturu tako što ćete grijanje održavati konstantnim tijekom hladnijih mjeseci.

Grijanje ne mora biti stalno uključeno tijekom dana, ali se tajmer može koristiti za uključivanje grijanja tijekom najhladnijih razdoblja, održavajući površine toplima i sprječavajući stvaranje kondenzacije.

3. SPRIJEČITE ŠIRENJE PARE PO DOMU

Kondenzacija nastaje kada vodene pare u zraku dođu u dodir s hladnim površinama, a zimi su to obično prozori. Dakle, jedan od načina da zaustavite kondenzaciju na prozorima je spriječiti vodenu pare da se širi po vašem domu i smanjite vlagu u zraku.

Kondenzacija u vašoj kuhinji je neizbježna, jer prosječno kućanstvo proizvodi do 3 litre vlage dnevno tijekom kuhanja. Jednostavne mjere ponašanja kao što su pokrivanje lonaca poklopcima, otvaranje ventilatora/prozora i korištenje nape mogu pomoći u sprječavanju stvaranja kondenzacije na prozorima.

U kupaonicama steknite naviku otvaranja prozora nakon svakog kupanja i tuširanja kako biste omogućili izlazak toplog, vlažnog zraka.

I zatvorite vrata kada kuhate ili se tuširate kako bi se para zadržala samo u jednoj prostoriji u kući.

4. INVESTIRAJ U BOLJU IZOLACIJU ZA VAŠ DOM

Ovo je veća obveza i trošak, međutim, ako kondenzacija i dalje bude problem nakon što isprobate hitnije načine za smanjenje ili zaustavljanje, poboljšanje izolacije u vašem domu moglo bi biti najbolja metoda. Postoje i druge prednosti ponovne izolacije vaše kuće jer bi vam to moglo pomoći u uštedi energije i smanjenju vaših računa.

Također biste mogli razmisliti o nadogradnji svojih prozora na dvostruko staklo kako biste poboljšali izolaciju vašeg doma – opet skupo rješenje, ali zajamčeni način za zaustavljanje kondenzacije, uz to bi moglo dodati vrijednost vašem domu.

5. DODAJTE SLOJ BOJE PROTIV KONDENZACIJE
Boja protiv kondenzacije je u biti gušća od prosječne boje koja je dizajnirana da omogući zidovima da upijaju svu vlagu u prostoriji, sprječavajući pojavu plijesni i kondenzacije na prozorima. Uglavnom je dizajnirana za prostorije s visokom vlagom kao što su kuhinje i kupaonice, ali može funkcionirati i u drugim sobama ako vidite da je kondenzacija problem negdje drugdje.

Kao što možete zamisliti, paleta boja nije baš... inspirativna, uglavnom ćete pronaći niz neutralnih. Ali zapravo možete koristiti boju protiv kondenzacije kao bazu i obojiti je bojom po svom izboru.

6. IZBJEGAVAJTE SUŠENJE ODJEĆE U ZATVORENIM PROSTORIMA

To može biti zeznuto u zimskim mjesecima, ali jedan od najvećih uzroka kondenzacije na prozorima je vodena para koja nastaje sušenjem odjeće, bilo da se radi o sušenju na sušilu ili radijatoru.Glavni krivac kondenzacije u vašem domu je obično sušenje odjeće na radijatorima. Malo ljudi zna da sušenjem uobičajenog rublja od 4 kg rublja može ispustiti do 2 litre vode u vaš dom.

Ne samo da to uzrokuje kondenzaciju na vašim prozorima, već također potiče vlagu, što dovodi do stvaranja plijesni. Ako nemate izbora, provjerite je li soba dobro prozračena. Nadalje, ulaganje u odvlaživač zraka bit će spas - oni su jeftini i ne zahtijevaju nikakvo održavanje osim što se s vremena na vrijeme prazne.

7. PROBAJTE BRISAČ ZA PROZORE

Prozorski specijalizirani brisač odlično je kratkoročno rješenje za kondenzaciju i pomaže spriječiti bilo koji problem koji dolazi s njome, poput plijesni i oštećenja od vode na vašim okvirima.

Iako znamo da čin čišćenja može pomoći u sprječavanju bakterija, prednosti brisača za prozore nadilaze čišćenje prozora i zastora za tuširanje. Specijalizirani brisač/usisavač za prozore je neophodan za zimu jer pomaže kod kondenzacije i sprječavanja vlage u kući koja nas može učiniti ranjivima na bolesti tijekom hladnijih mjeseci.

Djeluju tako što brzo uklanjaju vlagu s vaših prozora, što je daleko učinkovitije od brisanja kondenzata krpom ili ručnikom.

KAKO ZAUSTAVITI KONDENZACIJU NA PROZORIMA PREKO NOĆI?

Kondenzacija se uglavnom pojavljuje na prozorima preko noći jer su tada unutarnje i vanjske temperature u najvećoj razlici. Način da spriječite kondenzaciju preko noći je dobro prozračiti prostoriju, što znači otvaranje prozora i vrata. Ako to nije opcija onda biste trebali otvoriti prozore čim ustanete ujutro.

JE LI SPAVANJE U SOBI S KONDENZACIJOM LOŠE ZA VAS?

Kondenzacija sama po sebi nije osobito štetna, ali šteta koju može učiniti jest. Kondenzacija može dovesti do plijesni i ‘ako ima vlage i plijesni u kući, veća je vjerojatnost da će stanari imati respiratorne probleme kao što su astma i alergije zbog čega su bebe, djeca i starije osobe najugroženije.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite