PSOVKE, GUBITAK PARA, NEUREDNA ODJEĆA: Nećete vjerovati na koju bolest ovi znaci mogu da ukazuju

Objavljeno:24.06.2022 - 16:11
A A A Times Arial

Alchajmerova bolest drastično mijenja život pacijenta i njegove porodice. Evo koji simptomi je odaju u ranoj fazi...

Gubitak pamćenja, konfuzija i dezorijentacija su tri dobro poznata znaka Alchajmerove bolesti. Međutim, postoje i druge manje jasne promjene u ponašanju koje mogu da ukažu na ovo teško oboljenje koje menja život pacijenta i njegove porodice.

I prije nego što se pojave teški simptomi, kod obolelog se može primijeti promjena u humoru, kao i sve neurednija odjeća. Istraživači su otkrili da se kod osoba sa Alchajmerovom bolešću javlja poriv da poklanjaju novac nepoznatim ljudima, često su žrtve prevara. Rasuđivanje i upravljanje finansijama im nisu najjača strana.

Progresivna, degenerativna bolest mozga utiče i na motoričke sposobnosti i reakcije, pa im je teško da se parkiraju i sve lošije voze. To im sužava autonomiju i izaziva osjećaj zavisnosti zbog čega su napeti i u stresu.

Upadljiv znak može biti i popuštanje "kočnica" u javnosti, gde se pacijent iznenada svlači ili obraća nepoznatim ljudima, ili dodiruje svoje genitalije. Daleko češće psuju nego ranije, čak i u situacijama u kojima se to ne bi inače događalo.

Izvor: Lepa&Srećna