TRIK KOJI BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA: Evo šta treba da uradite kako vam ULJE ne bi PRSKALO na sve strane

Praktična žena
TRIK KOJI BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA: Evo šta treba da uradite kako vam ULJE ne bi PRSKALO na sve strane
-

Kada pomislite na prženje hrane, prva asocijacija je čišćenje kuhinje od ulja koje je prskalo svuda prilikom pripreme. Pored toga, postoji i opasnost od toga da uflekate odjeću, ili da se pak opržite.

Međutim, postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može sprečiti, a retko koja domaćica zna za njih.

Začin prije hrane

Trik koji sprječava prskanje ulja je krajnje lak - čim u tiganj dodate ulje, prije nego što se zagrije, dodate i malo soli, a hranu prije prženja dobro osušite.

Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tavu, sa što manje visine.

Temperatura

Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko griješite.

Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hljeba, tosta ili umakanjem drvene varljače - ali nijedan od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuhanje koji će vam uvijek tačno reći kada je ulje spremno.

 

Ne propustite