JAPANSKI ROLAT SA MALINAMA: Mekan i kremast slatkiš za cijelu porodicu! (RECEPT)

Deserti
JAPANSKI ROLAT SA MALINAMA: Mekan i kremast slatkiš za cijelu porodicu! (RECEPT)
Odličan predlog dezerta za tropske vrućine

Odličan predlog dezerta za tropske vrućine

Potrebni sastojci za koru:

45 g Pšenično glatko brašno
25 g šećera
1/4 kašičice prašaka za pecivo
prstohvat soli
3 žumanca
50 ml punomasnog mlijeka
40 ml ulja
1/4 kašičice ekstrakta vanile
4 bjelanca
50 g šećera

255971-rolat-ls
Sastojci za fil:

7 g želatina
300 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
2 kašika šećera
125 g sezonskog voća (jagoda, malina, kupina itd)

Priprema:

Pripremite dvije činije. U jednu prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo, so. Napravite udubljenje u sredini, dodajte žumance, mlijeko, ekstrakt vanile i ulje. Kratko izmješajte da se sastojci sjedine i da dobijete glatku homogenu smjesu. U drugu posudu izmutite bjelanca i prstohvat soli, i nakon toga postepeno dodajte šećer dok ne dobijete bijelu i čvrstu smjesu. Trećinu dobijene smjese sada dodajte u prvu činiju izmiješajte i nakon toga ponovitepostupak još 2 puta.

Pleh ili kalup za kolače dimenzija 20x30 obložite pek papirom i izlijte smijesu odmah u njega. Poravnajte rubove i pecite na 160° - 14-16 minuta. Pazite na vrijeme. Izvadite biskvit i pustite da se prohladi 5-10 minuta. Stavite novi pek papir na ravnu podlogu pa okrenite biskvit na njega, skinite pek papir na kojem se pekao i lagano ga zarolajte sa pek papirom i tako zarolanu koru ostavite da se ohladi.

Priprema krema:

Stavite želatin da nabubri prema uputstvu. Kad nabubrila stavite je u veću posudu napunjenu vrućom vodom kako bi se otopila i postala tečna. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte dve kašike šećera i vanilinog šećera. Kada se sve sjedini, dodajte i želatin. Miksajte na najnižoj brzini još minut. Odrolajte bisvkit. Namažite gornji sloj ravnomjerno kremom, pa preko složite i svježe voće i utisnite malo u šlag i urolajte kolač. Zarolanu roladu omotajte pek papirom da zadrži formu. Stavite u frižider na par sati, idealno bi bilo 3. Nakon toga možete poslužiti kolač.

Ne propustite