Kako od viška povrća u frižideru napraviti fine namaze
Marmeladom od luka često nazivaju i francuski confit od luka koji se priprema kuhanjem namirnice na masti i dodavanjem soli, začina, šećera i octa. Mažite ga na ploške prženog kruha ili koristite kao prilog mesnim pečenjima. Osim humusa od slanutka i sezama, možete pripremiti i humus od kuhane cikle. Namaz od pečene i omekšale mrkve s češnjakom, nakon pasiranja, pomiješajte s octom i maslinovim uljem.
Ulijte ga u staklenke, zalijte s uljem i spremite u smočnicu. Za fini namaz od patlidžana, pecite ih u pećnici dok im koža ne potamni, ogulite ih pa vilicom zgnječite mesni dio u kašu. Začinite i konzervirajte limunovim sokom. Dodajte mljeveni sezam, maslinovo ulje i češnjak te ostavite nekoliko sati da odstoji. Za provansalsku tapenadu od crnih maslina usitnite masline i kapare te file srdela pa dodajte limunov sok i koricu. Po želji dodajte listove bosiljka.